Annons

”Grattis alla som gör ett strålande arbete”

Röntgensjuksköterskans dag
”Visst är det fantastiskt att det finns människor som i sitt yrke kan se hur du och jag ser ut inuti. ”
Debatt • Publicerad 7 november 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Efterfrågan är stor på denna livsviktiga yrkesgrupp och arbetsplatserna är många, sjukhus, hälsocentral, privat klinik, djursjukhus, forskningslabb eller utbildningsverksamhet.”
"Efterfrågan är stor på denna livsviktiga yrkesgrupp och arbetsplatserna är många, sjukhus, hälsocentral, privat klinik, djursjukhus, forskningslabb eller utbildningsverksamhet.”Foto: Per-Erik Sandebäck

Som kan visa på bild om höften är okej, om handleden är bruten eller om det finns tecken på sjukdomar i olika organ. I Sverige görs mer än 5,5 miljoner röntgenundersökningar varje år och vi är så tacksamma för att röntgensjuksköterskan finns där och ser till att bilderna blir tagna på bästa sätt, med minsta möjliga strålningsbelastning och att vi kan känna trygghet bland stora och ibland högljudda maskiner som ska vara nära oss för bildtagning.

Vi får träffa hen med hög kompetens inom strålningsfysik, medicin, medicinsk teknik, bild- och funktionsdiagnostik och omvårdnad. Röntgensjuksköterskan har ett helhetsperspektiv på vad som behövs före, under och efter undersökningen eller behandlingen.

Annons

Efterfrågan är stor på denna livsviktiga yrkesgrupp och arbetsplatserna är många, sjukhus, hälsocentral, privat klinik, djursjukhus, forskningslabb eller utbildningsverksamhet.

I Kalmar län saknas det röntgensjuksköterskor till flera tjänster och det ger tyvärr längre vårdköer eftersom de radiologiska bilderna behövs som underlag till beslut om vård och behandling. En väldigt viktig anledning för bristen är att ledande politiker och tjänstemän har stor förståelse för att det kostar att ha de bästa apparaterna, men tyvärr finns inte samma förståelse för att det kostar att ha de bästa användarna av radiologisk utrustning.

Istället så hoppas de i vissa fall på att kunna lära upp annan personal att ta bilder och i andra fall så hoppas de att med erbjudande om betalda resor till och övernattningar på utbildningsorten kunna locka fler från Kalmar län att distansutbilda sig.

Vårdförbundet framhäver tydligt och ofta att det allra viktigaste är att skapa attraktiva arbetsplatser för att få medarbetarna att stanna och få nya medarbetare att söka sig till oss. Vi hoppas på en större vilja att betala för att säkerställa kvaliteten i bildtagningen, inte minst för att sämre bildkvalité riskerar att ge dig och mig felaktig diagnos och behandling.

Tillsammans i Vårdförbundet arbetar vi för att du som är röntgensjuksköterska ska få bättre arbetsvillkor och en högre lönevärdering av ditt livsviktiga arbete! Vi vill finnas med och stödja dig i förutsättningarna för professionsutveckling, så att det skapas tydliga karriärvägar i din arbetsvardag och att det ska finnas reglerade specialistutbildningar för fortbildning. Vi finns såklart också med i att påverka arbetsmiljöarbetet på din arbetsplats.

Stort tack till dig som gör ett strålande arbete och Grattis på Röntgensjuksköterskans dag den 8 november!

Tora Elfversson Dahlström, ordförande Vårdförbundet i Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons