Annons

”Gör upp med lobbyism och korruption i EU”

EU-valet
Det är många som har upprörts över hur den moderata landshövdingen i Stockholm har favoriserat vänner som hon anställt med hög lön och bjudit bekanta på middag för skattebetalarnas pengar.
Debatt • Publicerad söndag 18:00
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vänsterpartiets EU-kandidat Jonas Sjöstedt vill att Sverige ska gå med i EUs speciella åklagarmyndighet EPPO.
Vänsterpartiets EU-kandidat Jonas Sjöstedt vill att Sverige ska gå med i EUs speciella åklagarmyndighet EPPO.Foto: Pontus Lundahl/TT

I Bryssel har EU-kommissionens ordförande från moderaternas partigrupp, Ursula von der Leyen, fått kritik för att ha anställt en god vän med hög lön. Dessutom har von der Leyen kritiserats för sina kontakter med läkemedelsbolaget Pfizers ledning i samband med upphandling av vaccin för flera hundra miljarder kronor. Von der Leyen har inte velat offentliggöra de sms som hon utbytte med Pfizers direktörer i samband med affären.

Lobbyister från storföretag har ett stort inflytande över EUs arbete. En topptjänsteman på EU-kommissionen, Peter Hololei, tog emot ett flertal bjudresor från Qatar airways samtidigt som hans avdelning förhandlade med flygbolaget om viktiga avtal. Bristen på öppenhet och avsaknad av tydliga regler för insyn och gåvor inom EU gör att risken för korruption ökar.

Jonas Sjöstedt (V), kandidat till EU-parlamentet.
Jonas Sjöstedt (V), kandidat till EU-parlamentet.Foto: Tomas Nyberg
”En topptjänsteman på EU-kommissionen, Peter Hololei, tog emot ett flertal bjudresor från Qatar airways samtidigt som hans avdelning förhandlade med flygbolaget om viktiga avtal. Bristen på öppenhet och avsaknad av tydliga regler för insyn och gåvor inom EU gör att risken för korruption ökar.”
Jonas Sjöstedt (V), kandidat till EU-parlamentet.
Annons

EU-parlamentet har skakats av flera skandaler med mutor från länder som Qatar och Marocko, dessa utreds av polis och åklagare. Stora summor i kontanter har beslagtagits och ledamöter har avsatts från sina uppdrag. Nu senast har anklagelser riktats mot ledamöter som ska ha gått Rysslands ärenden. Det är inte ovanligt att EU-parlamentariker eller tjänstemän går över till att bli lobbyister, ofta för storföretag, efter sin tid i EUs institutioner.

Vänsterpartiet föreslår en rad åtgärder för att öka öppenheten och bekämpa korruption inom EU:

1. Den period av karantän för att ta uppdrag som lobbyist som idag är sex månader för avgående EU- parlamentariker förlängs till tre år.

2. Ett totalt förbud mot att ta emot resor och hotellövernattningar från företag, lobbygrupper och företrädare för stater införs för EU-parlamentariker och tjänstemän vid EUs institutioner.

3. EU-parlamentarikers möjligheter att ta avlönade sidouppdrag begränsas kraftigt.

4. När en lobbyist skickar in ett förslag på förändrad lagstiftning till en parlamentariker så ska det offentliggöras i ett register så att man vet varifrån förslagen kommer.

5. EUs öppenhetsregister där lobbygruppers aktivitet registreras ska göras obligatoriskt, legalt bindande och sanktioner införas mot dem som inte registrerar sig.

6. Alla tjänstemän vid EU-kommissionen och alla EU-parlamentariker ska redovisa sina kontakter med olika lobbyister.

7. Alla lobbymöten med representanter för EU:s lagstiftande ministerråd ska redovisas.

8. De arbetsgrupper som EU-kommissionen använder för att ta fram och förbereda lagstiftning ska arbeta med offentliga dagordningar och protokoll. Sammansättningen ska vara balanserad med minst lika många företrädare för frivilligorganisationer och folkrörelser som för företag och branschorganisationer.

Annons

9. EU-kommissionens hemlighetsfulla ”Nämnd för lagstiftningskontroll” som har stor makt över vilka lagar som kan läggas fram bör avskaffas.

10. Sverige ska gå med i EUs speciella åklagarmyndighet EPPO som arbetar med att bekämpa brott mot EUs egna medel.

Jonas Sjöstedt (V), kandidat till EU-parlamentet

Hanna Gedin (V), kandidat till EU-parlamentet

Annons
Annons
Annons
Annons