Annons

Glöm inte att syna den svenska EU-politiken

Europas natur och klimat mår inte bra och europeiskt miljöarbete motarbetas konsekvent av Sveriges regeringspartier.
Debatt • Publicerad 1 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Gör din röst hörd antingen i kommande val eller genom att gå med i ett parti eller en civilorganisation”, skriver debattörerna och lyfter fram vikten av att synliggöra miljöfrågorna.
”Gör din röst hörd antingen i kommande val eller genom att gå med i ett parti eller en civilorganisation”, skriver debattörerna och lyfter fram vikten av att synliggöra miljöfrågorna.Foto: Janerik Henriksson/TT

European Environment Agency (EEA) bedömer att ungefär 80% av EU:s ekosystem är i dåligt skick och de fortsätter att försämras. Samtidigt drar rekordvärme in över södra Europa och gör oss påminda om förra årets extremhetta som skördade 60 000 européers liv.

I början av juli röstade EU-parlamentet, med knapp marginal, mycket glädjande för EU-kommissionens förslag till skydd av skog och naturrestaureringar. Att återställa natur och våtmarker är något av det viktigaste vi kan göra i den omställning som krävs för att rädda klimatet, binda mer koldioxid och för att rädda den biologiska mångfalden som är grunden för allt liv. Också för oss, här i länet.

”Kriserna för biologisk mångfald och klimatet är tätt sammanlänkade och kräver gemensamma lösningar, där EU har stort inflytande i världen”
Debattörerna från MP lyfter redan nu vikten av det kommane EU-valet.
Annons

Trots att vi svenskar i upprepade opinionsundersökningar visat sig vara för en skärpt miljö- och klimatpolitik för att tillsammans med andra länder hjälpas åt att bekämpa effekterna av klimatkrisen, så nedmonterar vår nuvarande regering den nationella miljöpolitiken på löpande band. Man har kraftigt minskat anslagen till naturskydd och klimatomställning, uppmuntrar till ökat fossilberoende, liksom  försvårar kollektivtrafikresandet och minskar anslagen till järnvägen. Samtidigt höjer man skatten på reparationer av till exempel cyklar och därmed tas ännu ett steg bort från den omställning som behövs i samhällsekonomin.

På EU-nivå agerar regeringen och SD konsekvent för försämringar på klimat- och miljöområdet. Ordförandeskapet i EU avslutades med att lägga fram ett förslag om fortsatta subventioner av kolkraft i Polen och Grekland. M, KD och SD röstade även nej till de nyligen framröstade naturrestaureringarna, samt till att företag ska ta ansvar för att mänskliga rättigheter och miljöhänsyn respekteras i hela sin leveranskedja.

Förra året röstade regeringspartierna och SD för att fossilgas (!) ska klassas som en grön energikälla. I samtliga omröstningar har MP röstat motsatt.

Kriserna för biologisk mångfald och klimatet är tätt sammanlänkade och kräver gemensamma lösningar, där EU har stort inflytande i världen. Inför senaste valet beskrev Ulf Kristersson att han skulle leda ”den gröna högern”.

Om ett år är det EU-val – i ett Europa som värms upp nära dubbelt så fort som övriga planeten – och det måste vara tydligt för alla som röstar att en stor del av den politik vår regering bedriver i EU inte i första hand skyddar medborgarnas långsiktiga intressen.

Så informera dig. Besök gärna Europaparlamentets webbplats för att se hur ditt parti röstar i för dig viktiga frågor och gör din röst hörd antingen i kommande val eller genom att gå med i ett parti eller en civilorganisation.

Martin Westling,

vatten- och miljönämnden (MP)

Martin Arvidsson,

kommunfullmäktige (MP)

Annons

Annika Carlsson Wistedt,

gruppledare (MP)

Annons
Annons
Annons
Annons