GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Giftrester på tallriken

328 olika bekämpningsmedelsrester i grönsaker, 301 i frukt och nötter samt 88 i spannmål. Det är resultatet från en undersökning av den mat vi dagligen handlar.
Debatt • Publicerad 9 december 2013
Trots att frågan stötts och blötts under årtionden innehåller fortfarande mycket av den mat vi köper och äter rester av giftiga bekämpningsmedel. Ett sätt att undvika få i sig av gifterna är att äta ekologisk mat.Foto: Claudio Bresciani / TT
Trots att frågan stötts och blötts under årtionden innehåller fortfarande mycket av den mat vi köper och äter rester av giftiga bekämpningsmedel. Ett sätt att undvika få i sig av gifterna är att äta ekologisk mat.Foto: Claudio Bresciani / TT
Foto: 

Föreställ dig att någon gick runt i din lokala mataffär och sprutade kemiska bekämpningsmedel på grönsaksdisken. Bekämpningsmedel som kan ge dig hormonrubbningar, sjukdomar och göra det svårare att skaffa barn. Du skulle inte acceptera det, men faktum är att precis detta händer på åkern där maten odlas.

I den senaste undersökningen från EU:s livsmedelsmyndighet, EFSA, hittades 328 olika bekämpningsmedelsrester i grönsaker, 301 i frukt och nötter samt 88 i spannmål.

Svenskodlade livsmedel innehåller oftast färre bekämpningsmedelsrester än importerad mat, men trenden är att allt färre prover – svenska som utländska – är helt fria från rester.

Några av de värsta bekämpningsmedlen letar sig in i våra vanligaste livsmedel. I EFSA:s rapport framkommer det bland annat att karbendazim, klormekvat och ditiokarbamater hittas i allt från frukt till grönsaker och sädesslag. Det är om ämnen som kan störa hormonsystemet, öka risken för cancer eller göra att du kan få svårt att skaffa barn.

Resterna i maten medför inte någon akut hälsofara, men kontinuerlig tillförsel till våra kroppar kan på sikt ge negativa hälsoeffekter.

EU:s gränsvärden tar varken hänsyn till den hormonstörande effekten eller giftverkan av att vi utsätts för flera bekämpningsmedelsrester samtidigt, den så kallade cocktaileffekten. Riskerna med hormonstörande bekämpningsmedel handlar framför allt om när man får i sig ämnet snarare än mängden. Eftersom barn och foster utvecklas är de särskilt utsatta och effekten kan uppstå lång tid efter exponeringen skett.

Det bästa rådet för att slippa att få i sig resterna via maten är att äta ekologiskt och varierat. Det säger inte bara vi utan även det danska livsmedels­verket.

Även svenska myndigheter borde ta sitt ansvar och informera om bekämpningsmedelsrester i mat. Det är en förutsättning för att konsumenter ska kunna göra medvetna val. Det gäller inte minst information till barn och gravida.

Barn äter ofta ensidigt och mer mat än vuxna i förhållande till sin kroppsvikt.

Eftersom vissa bekämpnings­medel inte går att skölja bort utan finns kvar i fruktköttet, är det extra viktigt för gravida och barn att prioritera att välja ekologiska frukter och grönsaker.

Det står inte i innehållsförteckningen men rester av bekämpningsmedel finns där på din tallrik.

Det positiva är att det går att minska dem.

Även kommuner kan dra sitt strå till stacken och servera ekologisk mat i förskolor, skolor och äldreboenden. Byt till eko.

Catharina Lihnell Järnhester, ordförande Naturskyddsföreningen Kalmar län

Johanna Sandahl, vice ordförande Naturskyddsföreningen

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.