Annons

Genvägar är senvägar!

"En parkeringslösning måste ordnas i närområdet före byggstart om Kalmar ska ha förutsättningar att förbli en levande och växande stad."
Debatt • Publicerad 24 mars 2012
Foto: 

Kalmar kommun har en rik historia och en unik kulturmiljö och Folkpartiet liberalerna är positiv till en varsam förtätning om kommunen förmår att se till helheten, men även kompenserar för gröna ytor och förlorade parkeringsplatser. Staden lockar många besökare som ska bidra till att hela kommunen blir attraktiv kommun att bo och leva i.

Det var i ett krispaket 2008 som Socialdemokraterna passade på att, tillsammans med sparbeting och skattehöjning, stoppa in Gota Medias markreservation i ett "stimulanspaket" tillsammans med flera andra markreservationer i attraktiva lägen. Besluten hastades fram och även processen som följde, innebar avsteg från kommunens riktlinjer för markreservationer (antagna hösten 2008). Riktlinjerna tillkom just för att företagare och enskilda skulle veta vilka spelregler som gäller, och att alla ska ha samma chans i Kalmar kommun.

Annons

När det gällde Gota Media blev vi lovade att marken närmast vattnen skulle ägas av kommunen och allmänheten. En ny byggnad skulle uppföras på nuvarande parkeringsplats.

Nu är dessa löften brutna, men detaljplanen för Gota Media beskriver ändå en spännande byggnad med unika lösningar som vi gärna hade ställt oss bakom. Den berör dock en av Kalmars känsligaste miljöer med konsekvenser för tredje part och alltför många oklarheter kvarstår inför försäljning av så viktig mark.

Av utrymmesskäl beskriver jag här, bara helt kort, några av skälen till varför vi som första alternativ begärde återremiss och till sist tvingades reservera oss.

# Allmänhetens tillträde till mark och vatten är inte garanterat och trafiklösningar för teater och boende i vattentornet är inte redovisade fullt ut. Trygghetslösningar ska ske utan väntan på en detaljplan.

# Frågor om strandskyddet är inte besvarade.

# De bryggor och anläggningar som utlovas kräver tillstånd som ej är redovisade.

# Dispens för att flytta en rödlistad art som växer inom området, har inte sökts i tid, trots att man haft tre år för att förbereda denna detaljplan.

# Intrång i fornlämning får konsekvenser för kulturmiljön i Kalmar.

# Behovet av parkeringar i området kommer att öka samtidigt som parkeringsplatsen i området försvinner. En parkeringslösning måste ordnas i närområdet före byggstart om Kalmar ska ha förutsättningar att förbli en levande och växande stad.

# En tydlig fördelning av kostnaderna mellan kommunen och Gota Media saknas. Priset för marken ska självklart också täcka det behov av parkeringsplatser som inte tillgodoses i anslutning till fastigheten.

Annons

Kalmar kommun behöver intäkter och risken är stor att denna genväg till försäljning blir kommunens senväg. Att förstärka de värden som idag gör Kalmar till en attraktiv stad är en investering i framtiden!

Inger Hilmansson - Folkpartiet liberalerna

Gruppledare för Folkpartiet Liberalerna i Kalmar kommun.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons