Annons

”Ge sommarkortet en chans”

Kollektivtrafik
Kalmar län är ett av Sveriges största turistmål. Särskilt sommartid är det många som väljer att besöka någon av våra kommuner. Vi har vacker natur, ett rikt kulturliv med många evenemang, sol, bad och fantastiska upplevelser för alla åldrar.
Debatt • Publicerad 19 mars 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”En klokt utformad finansiering mellan kommunerna och länstrafiken kring sommarlovskort inom kollektivtrafiken kan därför vara en pusselbit för länets framtida utveckling.”
”En klokt utformad finansiering mellan kommunerna och länstrafiken kring sommarlovskort inom kollektivtrafiken kan därför vara en pusselbit för länets framtida utveckling.”Foto: Bosse Nilsson

Kalmar län är ett av Sveriges största turistmål. Särskilt sommartid är det många som väljer att besöka någon av våra kommuner. Vi har vacker natur, ett rikt kulturliv med många evenemang, sol, bad och fantastiska upplevelser för alla åldrar.

En grupp som har svårt att nyttja och uppleva länet under sommaren är våra skolelever. För den som saknar körkort och inkomst är det problematiskt att ta sig runt i vårt avlånga län. En möjlig lösning är att vi kommuner erbjuder eleverna ett sommarlovskort inom kollektivtrafiken. Detta skulle kunna ske genom inköp av busskort från länstrafiken.

Annons

Nu befinner sig många kommuner i vårt län i beslutsfasen om man ska teckna avtal med KLT gällande sommarlovskort. Ett hinder som man från kommunerna upplever som provocerande är att kommunen tvingas betala för sommarlovskort oavsett om ungdomar nyttjar dem eller inte.

Vi ser det som naturligt att Länstrafiken nu öppnar upp för kommunerna att teckna ett avtal som bygger på att man i efterhand betalar för det antal sommarlovskort som har nyttjas i respektive kommun. Detta vore i första hand en vinst för ungdomar i länet. Men det vore också en vinst för kommunerna som vi tror då kan våga ta beslut. Även Länstrafiken skulle vinna på det, för alternativet nu är att många kommuner avstår helt.

Vårt län har under många år försökt finna olika metoder för att få fler ungdomar att stanna kvar eller återvända i vuxen ålder. Kan vi erbjuda dem fina sommarminnen och att uppleva vårt fantastiska län ökar chansen att de en dag vill låta sina egna barn få samma möjlighet. En klokt utformad finansiering mellan kommunerna och länstrafiken kring sommarlovskort inom kollektivtrafiken kan därför vara en pusselbit för länets framtida utveckling.

Carl-Wiktor Svensson (KD), regionråd och vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), ersättare i Kollektivtrafiknämnden

Christopher Dywik (KD) oppositionsråd Kalmar Kommun

Madeleine Rosenqvist (KD), gruppledare, Mönsterås

Rebecka Englund (KD), Oskarshamn

Stefan Lagesson (KD), Nybro

Mats Olsson (KD), Torsås

Annons

Marwin Johansson (KD), gruppledare, Borgholm

Samuel Sigvardsson (KD), gruppledare, Mörbylånga

Annons
Annons
Annons
Annons