Annons

"Ge brottsoffer den upprättelse de förtjänar”

Brottsoffer
”Brottsoffer måste prioriteras före gärningsmän. Det är dags att vi får en regering som inte daltar med kriminella och ger den som är utsatt för ett brott den upprättelse som han eller hon förtjänar.”
Debatt • Publicerad 8 september 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är dags att ge brottsoffer en betydligt starkare ställning gentemot förövare än det regeringen står för.”
"Det är dags att ge brottsoffer en betydligt starkare ställning gentemot förövare än det regeringen står för.”Foto: Johan Nilsson/TT

Situationen i Sverige har under lång tid gått åt fel håll. Under de senaste sju åren med en socialdemokratisk regering har antalet konstaterade fall av dödligt våld ökat kraftigt och antalet skjutningar, sprängningar och sexualbrott är på nivåer som för de flesta var helt otänkbara för bara några år sen.

Vi har fått bekanta oss med avskyvärda brott som förnedringsrån och gruppvåldtäkter. Förutom de kraftfulla åtgärder som behövs för att bromsa utvecklingen och stävja kriminaliteten är det dags att ge brottsoffer en betydligt starkare ställning gentemot förövare än det regeringen står för.

Annons

Brottsoffer måste garanteras sitt skadestånd. Det ska inte vara ett brottsoffers uppgift att själv gå igenom den långa och många gånger krångliga process det innebär att få de pengar man har rätt till. Vi vill också att den som frihetsberövats ska förlora rätten till skadestånd om denne alltjämt, även efter nedsatt straff, är dömd för det brott som föranlett frihetsberövandet.

Det är gravt provocerande och totalt orimligt att en gärningsman som döms för flera tortyrliknande våldtäkter får ut ett skadestånd på 840 000 kronor. Här lämnar regeringen walk-over, det finns inga förslag för att förhindra att detta sker igen. Gärningsmännen prioriteras och brottsoffer får inte den upprättelse som förväntas.

Mikael Eskilandersson (SD), civilpolitisk talesperson

Mattias Bäckström Johansson (SD), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons