Annons

”Fyll igen varje potthål - ta Småland och Sverige framåt”

Rikspolitik
Vägar och räls är vardag. En betydande del av våra liv är resor, på väg till, eller från någonting. Till släktkalaset, med bilen full av mat och förväntningar.
Debatt • Publicerad 25 mars 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det är dags för politiken att sluta tro att vi kan prata fram bättre framkomlighet.”
”Det är dags för politiken att sluta tro att vi kan prata fram bättre framkomlighet.”Foto: Johan Nilsson/TT

Hem från BB, med den finaste bebis vi någonsin sett, eller till hens första inskolningsdag på förskolan. Det är trånga bussar och tåg, i morgonrusningen, köer ut från stan en fredag, eller öde skogsvägar med radion som enda sällskap. Det är tågbyten, samåkning, varutransporter och långtradare. Vägar och räls är vardag.

Men vardagens resor har inte bara blivit skumpigare, längre och krångligare. Ibland blir de inte av alls. Allt för många timmar av våra liv spenderas på kalla perronger, i väntan på tåg som aldrig kommer. På avvägar, när trafiken leds om för att vägarna är för dåliga, eller på verkstaden när ännu ett potthål fått bilen att gå sönder.

Annons

När vardagen står stilla, gör våra liv det också. Då kan vi inte hämta och lämna som vi vill, då tvingas vi ställa in besöket hos mormor, eller affärsmötet i grannkommunen. Då tappar vi friheten och framtidstron. Så kan vi inte ha det. Sverige måste framåt igen.

Centerpartiet vill förändra detta så snabbt det bara går. Vi vill satsa minst 150 miljarder på vägar och järnvägar under de kommande tio åren. Låna pengar för att radera ut underhållsskulden och få vardagen att rulla igen. Rusta allt från enskilda skogsvägar till motorvägar och stambanor och allt däremellan.

Fylla igen varje potthål, renovera varje spår, se till att tågen går i tid och att du kan köra dit du ska, när du vill. Vi har valt att kalla det Sverigelyftet, därför att det är precis det vi vill göra – lyfta Sverige, lyfta din och min vardag, bort från potthål och förseningar och mot en vardag som rullar igen.

När jag idag är i Småland och bland annat besöker företag i Hultsfred står dessa frågor överst på agendan. Hur vi förbättrar vägar och järnvägar i Småland. Hur vi förstärker Krösatågen, eller gör än mer för att 35:an mellan Hultsfred och Vimmerby håller tidtabell. Hur vi investerar i det som tar Småland framåt.

Vägar och räls är vardag, EPA-dunk, storhandling och drive-in. Men vägar och räls är också beredskap, klimat, välfärd, trygghet och företagande. Varje investerad krona i vägarna och järnvägarna i Småland är en investering i hela Sveriges framtid.

Det är dags för politiken att sluta tro att vi kan prata fram bättre framkomlighet och istället öppna plånboken och satsa oss ur krisen. Det arbetet måste börja idag, det arbetet kommer Centerpartiet leda och vi hoppas att fler vill vara med på tåget. Som med vår politik, faktiskt, kan börja gå i tid igen.

Muharrem Demirok, partiledare Centerpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons