Annons

"Friskvårdsbidrag höjs endast under valåret”

Replik på debattinlägg om friskvårdsbidrag, publicerad 31 mars.
”Region Kalmar läns investeringar på börsen går bra. Socialdemokraterna nationellt öser ut tillfälliga statsbidrag över regionerna. Det har dopat regionens ekonomi.”
Debatt • Publicerad 6 april 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Däremot väljer de att endast under valåret tillfälligt öka friskvårdsbidraget, väl medvetna om att långt från alla medarbetare använder sig av detta, med upp till 5 000 kronor.”
"Däremot väljer de att endast under valåret tillfälligt öka friskvårdsbidraget, väl medvetna om att långt från alla medarbetare använder sig av detta, med upp till 5 000 kronor.”Foto: HENRIK MONTGOMERY

Resultatet efter alla stöd och bidrag är nästan 800 miljoner kronor. Det är såklart bra att det är plus på sista raden. Många i Kalmar län minns hur sossarnas röda siffror för några år sedan landade oss i en kraftig skatteökning.

Pandemin har satt djupa spår i Sverige. Inte minst pekar Coronakommissionen på den bristfälliga hanteringen signerad Socialdemokraterna som lett till en överdödlighet i Sverige särskilt bland våra mest sköra och äldre, på en helt annan nivå än våra mer försiktiga nordiska grannar. Att Region Kalmar län var snabba på att vaccinera stora delar av befolkningen hör ju ihop med demografin – landets äldsta befolkning bor här, så snabbheten har ju sin logiska förklaring. Att Socialdemokraterna då försökte plocka billiga poäng och ta åt sig äran för arbetet, snarare än att ge ”cred” till de verkliga hjältarna – våra medarbetare, har väckt ont blod hos många regionanställda.

Annons

Det är nämligen alla våra medarbetare som har sett till att Regionen klarat sig igenom pandemin. De förtjänar större uppmärksamhet för detta. Moderaterna och Kristdemokraterna har föreslagit en bonus likt den Region Stockholm nu belönar sina medarbetare med, som här i Kalmar län skulle innebära att alla medarbetare som arbetat under pandemin får ta del av den stora vinst Regionen gjort. Det skulle innebära ett engångsbelopp, beroende på tjänstgöringsgrad, på upp till 10 000 kronor för en heltid. För oss är det självklart att medarbetarna ska få del av överskotten efter allt jobb under pandemin.

Tyvärr vill inte Länsunionen (S, C, L) acceptera detta. Däremot väljer de att endast under valåret tillfälligt öka friskvårdsbidraget, väl medvetna om att långt från alla medarbetare använder sig av detta, med upp till 5 000 kronor. I Barometern nämns det inte med en stavelse att höjningen enkom gäller är under valåret. Lite konsumentinformation skulle inte skada, för att smälta valfläsket.

Att främja medarbetarnas hälsa är givetvis inte dåligt. Men pengarna hade kunnat göra större skillnad på annat sätt. Med Moderaterna och Kristdemokraternas förslag hade alla medarbetare kunnat få ta del av den enorma och oväntade vinst Region Kalmar län gjort tack vare börsen och alla statliga bidrag.

Carl Dahlin (M), vice ordförande personalutskottet Region Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons