Annons

"Fokus på barnfamiljer i regeringens budget”

Replik i debatt om svensk inrikespolitik. tidigare inlägg publicerat 2 december.
”Trevligt att Laila Naraghi och Tomas Kronståhl, båda (S), har sån tilltro om Kristdemokraterna att de förväntar sig underverk innan den nya regeringens första budget ens är beslutad!”
Debatt • Publicerad 6 december 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Skatten på bensin och diesel sänks med en krona litern. Om ett år sänks också reduktionsplikten till europeisk miniminivå.”
"Skatten på bensin och diesel sänks med en krona litern. Om ett år sänks också reduktionsplikten till europeisk miniminivå.”Foto: Fredrik Persson/TT

Efter åtta år med förödande rödgrönt styre, med S-ministrar på de tyngsta posterna, har vårdköerna flerdubblats. Världens mest stabila elförsörjningssystem har raserats. Kraftigt pendlande och väderberoende elpriser raserar företags och enskildas ekonomi. Bränslepriserna chockhöjdes efter att S låtit sig pressas längre än övriga EU-länder med reduktionsplikt. Kriminaliteten med rekordmånga skjutningar och sprängningar har förlamat rättssystemet. Polisen hinner inte lösa vanliga brott. Domstolarnas långa väntetider gör att misstänkta hinner begå nya brott i väntan på rättegång.

Skribenternas påstående att KD, M, L och SD prioriterar skattesänkningar för dem med de högsta inkomsterna är obegripligt. Budgetens enda jobbskatteavdrag riktas till dem som fortsätter jobba efter fyllda 65; en nödvändig åtgärd för att inte Sverige ska drabbas av en förödande kompetensbrist.

Annons

Trots flera samtidiga kriser och annalkande lågkonjunktur har Kristdemokraterna fått igenom flera av de främsta vallöftena i budgeten. Sammantaget bidrar det till att ge barnfamiljer och andra mer pengar över i plånboken.

För barnfamiljer med bostadsbidrag förlängs tillägget på 1 325 kronor i månaden. Dessutom införs ett fritidskort för barn och unga. Även barn från familjer som måste vända på slantarna kan då delta i fritidsaktiviteter utan att behöva avstå från mjölken och flingorna.

Reseavdraget med egen bil höjs från 18:50 till 25 kronor per mil. För en arbetspendlare med fyra mil till jobbet innebär det 4 700 kronor lägre skatt. Det lättar bördan så man får råd att skjutsa barnen till deras träning.

Skatten på bensin och diesel sänks med en krona litern. Om ett år sänks också reduktionsplikten till europeisk miniminivå. Den sammanlagda sänkningen blir runt sju kronor litern. Jordbruksdieseln får fortsatt nedsatt skatt. Det bidrar till att hålla igång ett konkurrenskraftigt svenskt jordbruk med produkter som vanligt folk har råd att betala för. Elstödet i februari blir ett välkommet tillskott för pressade barnfamiljer och villaägare som dignar under de höga elkostnaderna, orsakade av S-regeringens oansvariga energipolitik.

Regeringens budget är ansvarsfull och har en profil som värnar om svaga grupper. Det är jag stolt över.

Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons