Annons

”Fem tips för att bli cirkulär”

Klimatsmart
Vill du leva mer klimatsmart? Här kommer 5 tips för att leva mer cirkulärt. I stället för ett slit- och slängsamhälle återanvänder vi våra prylar.
Debatt • Publicerad 1 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För att klara av de stora klimatutmaningarna behöver vi ta armkrok och jobba tillsammans.”
”För att klara av de stora klimatutmaningarna behöver vi ta armkrok och jobba tillsammans.”Foto: Samael Atlagic

I stället för ett slit- och slängsamhälle återanvänder vi våra prylar. Som smålänningar passar denna livsstil oss, det är att återgå till vårt snåländska ursprung och leva som mormor där allting togs omhand och varje plagg och pryl återanvändes i stället för som Emils pappa sa ”köp, köp, köp”.

I ekonomiskt tuffa tider är den cirkulära livsstilen inte bara klimatsmart utan även smart för plånboken. Cirkulera som proffsen och häng med på topp-5 listan:

Annons

1. Second hand i första hand: Det mest självklara för den cirkulära konsumenten är att i stället för nyköp gå på loppis, köpa vintage och hänga på second handsiter som marketplace, vinted eller blocket. Förutom våra befintliga utmärkta second hand har vi nu även vår första pop-up container för återbruk - TaGe. I den blå containern kan du enkelt Ta prylar du behöver gratis och Ge bort det du inte behöver! Hur bra återbruk är inte det? Låt TaGe inspirera dig till ett nytt sätt att handla och välj second-hand i första hand.

2. Fritidsbanken: Vintersäsong med massor av snö är underbart men fjolårets skridskor växer barnen snabbt ur. I stället för att köpa nytt kan du låna all utrustning du behöver på Fritidsbanken. Här finns en uppsjö av pulkor, skidor och skridskor - alltid laddat för varje ny säsong. Att låna och dela prylar är både trevligt och sparar många resurser.

3. Delbilspoolen: Transporter är fortfarande vår klimatvärsting, i delbilspoolen finns bara finfina elbilar som låter dig köra fossilfritt. Att vara med i en delbilspool och skippa familjens andrabil eller kanske helt klara sig utan ger stort pang för klimatet och sparar även på din egen ekonomi.

4. Cykelbiblioteket: På samma sätt som du lånar en bil kan du även låna en elcykel. Funderar du över om du verkligen klarar morgonskjutsningen till jobb och förskola, kvällens handling och alla fritidsaktiviteter? Då är cykelbiblioteket perfekt för dig att låna en grym elcykel med låda där du kan få plats med veckohandling, festmiddagen eller barnen.

5. Minska matsvinn: Inget stör en smålänning så mycket som onödan, kasta inte mat i onödan. Gör till en sport att använda hela grönsaken, även i blasten sitter ofta finfina smaker. Lek här är ditt kylskåp och laga upp alla resterna innan du fyller på, ja och då menar jag även alla burkarna längst in. Inget smakar så gott som hemodlat, ta chansen i vår att odla och gör som mormor hade gjort - safta, sylta och lagra för härlig vitaminkick i höst.

Det ska vara lätt att göra rätt. I Kalmar satsar vi på att göra det klimatsmarta valet till det bästa och enkla genom exempelvis Fritidsbanken, klimatväxling av bussbiljetter, elbilspool, TaGe, cykelbibliotek och mycket annat. För att klara av de stora klimatutmaningarna behöver vi ta armkrok och jobba tillsammans. När regeringen väljer att bromsa sitt miljöarbete så växlar vi i Kalmar kommun upp. Vi får det gjort.

Anna Thore (S), ordförande Vatten- och miljönämnden

Annons
Annons
Annons
Annons