Annons

Fel tänkt om vårdjobb

ARBETSMARKNADSPOLITIK. ”Ett förslag är inrättande av tusentals traineeplatser för arbetslösa i äldrevården. Vi anser att detta är feltänkt, man kan inte använda vården som en Arbetsmarknadsregulator.”
Debatt • Publicerad 15 september 2014
Det behövs inte enbart fler som arbetar inom äldrevården för att kvaliteten ska höjas, de som arbetar måste också ha den rätta kompetensen.  FOTO:TT
Det behövs inte enbart fler som arbetar inom äldrevården för att kvaliteten ska höjas, de som arbetar måste också ha den rätta kompetensen. FOTO:TTFoto: 

Gamla och sjuka människor har det inte lätt i dagens vårdsverige. Fler och fler rapporter från medierna ger en bild av en skrämmande och ovärdig vård av äldre. Den senaste bilden av vårdsverige visades nyligen i TV4, kalla fakta.

Programmet visade vårdens stora brister i organisation, samordning och kunskap och kompetens. Kunskapsbrist som direkt medförde att en äldre, svårt sjuk människa inte fick rätt eller tillräcklig vård och som efter 16 månader i vårdsvängen avled. Kunskapen och kompetensen på korttidsboendet som den sjuke var inlagd på hade en väldigt låg nivå och många anställda saknade helt utbildning. Detta fall av vård och omsorg är långt ifrån det enda vi hör talas om i vårdsverige.

Annons

För en tid sedan kunde vi läsa om en äldre svårt sjuk på ett kommunalt boende i Kalmar kommun med stora trycksår och som efter en tid på sjukhuset avled.

Under ett antal år har alltmer av hälso- och sjukvård för sjuka äldre människor flyttats ut till det egna hemmet och kommunalt äldreboende, vilket innebär att det i dag bedrivs alltmer avancerad sjukvård utanför sjukhusen. Kunskap och kompetens har däremot inte följt med i tillräcklig omfattning för att kunna ge en säker och trygg vård. Vi ser också att samordningen mellan kommun och landsting lider av stora brister som gör att vårdkedjan inte fungerar och därmed tar ingen huvudansvaret.

Ledningen av vården har också stora brister. I dag är många chefer mer administratörer än ledare. Därmed har chefer fått mindre tid till att vara ledare i den direkta vården och av det skälet får de svårt att leda det dagliga vårdarbetet och i tid upptäcka brister som kan leda till vårdskada.

Dessutom har allt för många chefer, framför allt i den kommunala vården, en alltför låg hälso- och sjukvårdskunskap som försvårar ett sådant ledarskap. Helhet i ledningsansvaret för kommunalvården försvåras också av att många kommuner har två olika organisationer, en för hälso- och sjukvård och en för omsorg.

Vårdförbundet efterlyser en äldrevård där individen ges möjlighet att alltid stå i fokus och kunna använda sig av sina personliga resurser, där man tar in patientens och nära anhörigas kunskap i vården.

För detta krävs helhetssyn på människan som baseras på vårdpersonalens kunskap. Utrymme i tid måste ges för att lyssna på patienten och de beslut som tas i vården görs efter etiska reflektioner, vetenskap och beprövad erfarenhet.

För att möjliggöra detta behövs:

Generell kunskapshöjning inom äldrevården i hälso- och sjukvård.

Ökad specialistutbildade med inriktning inom äldrevård.

Specialistkunskap i demensvård

Annons

Närvarande ledarskap i den direkta vården och med ett etiskt förhållningssätt.

Specialistkunskap i förebyggande hälsovård.

En enhetlig och sammanhängande hälso- och sjukvård och omsorgsorganisation.

Att forskning och utveckling är en naturlig del i den kommunala hälso- och sjukvården.

I valrörelsen har det duggat tätt av olika förslag och satsningar för bättre äldrevård. Ett förslag är inrättande av tusentals traineeplatser för arbetslösa i äldrevården.

Vi anser att detta är feltänkt, man kan inte använda vården som en arbetsmarknadsregulator, det är inte det vården är till för, utan det är en kunskapsbaserad bransch. Äldrevården löses inte bara med fler händer utan det krävs högre kunskap och kompetens, bättre samordning och helhetsansvar för hela människan.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons