Annons

”Extra stöd till studieförbunden”

Kommunpolitik i Oskarshamn
Regeringens besked tidigare i höstas att de sänker det statliga anslaget till studieförbunden från nästa år har skapat stor oro bland våra deltagare. Var tredje krona försvinner och det kommer att innebära färre studiecirklar, kulturevenemang och möten
Debatt • Publicerad 20 december 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Förhoppningsvis blir vi fler som står upp för att folkbildningen ska kunna fortsätta erbjuda människor möjlighet att växa och ta nya steg i livet.”
”Förhoppningsvis blir vi fler som står upp för att folkbildningen ska kunna fortsätta erbjuda människor möjlighet att växa och ta nya steg i livet.”Foto: Arkivbild

Glädjande nog har Oskarshamns politiker hörsammat våra protester. Som en tidig julklapp har bildningsnämnden beslutat att innan årsskiftet utdela extra stöd till studieförbund som har verksamhet i Oskarshamn.

Anledningen är att bildningsnämnden under 2023 har möjlighet till ett extra stöd via årets kvarvarande medel. Syftet är att studieförbunden ska kunna bibehålla nuvarande nivå på verksamhet i Oskarshamn under åren 2024–2026.

Annons

Vi vill tacka för att ni har lyssnat till oss. Pengarna kommer att göra stor skillnad. Förhoppningsvis är ert beslut inspirerande för fler kommunpolitiker i länet. Studieförbundens verksamheter skapar meningsfullhet och fungerar som skyddsfaktorer mot missbruk, ensamhet, psykisk ohälsa eller rekrytering till de kriminella gängen. Varje krona som satsas på folkbildning, på att få mötas och lära nytt, kommer att resultera i att fler människor får möjlighet att lära nytt, möta andra människor och hitta ett sammanhang.

Vi är tacksamma för att vi kommer kunna fortsätta våra verksamheter som vanligt i Oskarshamn. Samtidigt fortsätter vi kämpa för att regeringens neddragningar ska stoppas. Förhoppningsvis blir vi fler som står upp för att folkbildningen ska kunna fortsätta erbjuda människor möjlighet att växa och ta nya steg i livet.

Johan Wåhlin, regionchef NBV Sydost

Alexander Vibeck, enhetschef Sensus Östra Götaland

Jonas Gerhardsson, ombudsman ABF Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons