Annons

”EU-valet i populismens tid”

EU-valet
1957 blev jag medlem i SLU föregångaren till Centerpartiets Ungdomsförbund. Sedan dess har jag varit aktiv i politiken på många plan. Numera gräsrot i partiet med arbete på denna nivå.
Debatt • Publicerad 5 juni 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”EU ska värna demokratin, rättssäkerheten, pressfriheten och fri rörlighet inom EU.”
”EU ska värna demokratin, rättssäkerheten, pressfriheten och fri rörlighet inom EU.”Foto: Pontus Lundahl/TT

När jag växte in i politiken var det en annan tid inga sociala medier, ett litet TV-utbud. För att nå väljarna var det mycket information direkt till hushållen, möten och besök och via pressen. Var det bättre förr i politiken inte på alla områden men vi hade inte högerpopulismen, alternativa sanningar, konspirationsteorier eller klimatförnekare.

Visst i kärnkraftsdebatten på 70-talet så fanns det också klimatförnekare som sågade alternativa energikällor som sol och vind. Det fanns före min tid smygnazister och kommunister (före detta Vänsterpartiet) som hyllade Sovjetkommunismen och Stalin.

Stig Davidson.
Stig Davidson.Foto: Jan Stenqvist
”Jag har aldrig varit förtjust i partibytare som ena dagen är i ett parti och där man inte får den position man vill ha går till nästa parti för bättre utdelning. KD:s första namn på EU-listan var moderat men köptes över av KD för några veckor sedan, det låter som spelarbyten inom fotbollen.”
Stig Davidson, Nybro.
Annons

Vi har fortfarande en del vänsterromantik i politiken men framförallt breder högerpopulismen ut sig i vårt land och i många andra länder. Vi har internationellt en antidemokratisk kampanj som går ut på att få makten i fria val för att sedan med makten begränsa demokratin och rättssäkerheten, Trump i USA, Orbán i Ungern, Slovakien och Brasilien för att ta några exempel.

I Sverige känner vi igen retoriken från (SD och tyvärr till en del från (KD) som är mils långt med sin politik från Alf Svenssons dagar. Nu fungerar politiken så att den som är störst bestämmer mest Sverigedemokraterna är det stora partiet i regeringsunderlaget.

Hur ska vi få stopp på populismen från Höger och Vänster. Det som behövs är demokrati och anständighet och antirasism. Vi måste få väljarna att lita på vetenskapen och därmed klimatpolitiken. Nu närmast står EU-valet för dörren med val den 9 juni. Då hoppas jag att Europa står upp mot de mörka krafterna.

Centerpartiet har i EU-valet starka kandidater med Emma Wiesner i topp. När det gäller EU- politiken så ska inte EU lägga sig i detaljer man ska inte lägga sig i skatter, utbildning, välfärd, sociala reformer, kultur, jakt och skogsbruket. När man tar beslut om detaljer så blir det fel ett exempel är dygnsvilan som nu har drabbat ambulansverksamheten mm.

Som jag ser det så är de viktigaste EU-frågorna i valet:

# EU ska hjälpa och förstärka Ukraina humanitärt och militärt vinner Putin kriget får det stora konsekvenser för freden och friheten i Europa. Håll gränsen mot Ryssland.

# Decentralisering är viktig besluten så nära medborgarna som möjligt. Detta gäller också i Sverige där Regering och Riksdag gärna vill centralisera myndigheterna och styra Kommuner och Regioner.

# EU ska jobba med övergripande miljöfrågor, bort med antibiotikan i livsmedel och tillsyn över den internationella sjötrafiken.

# EU ska värna demokratin, rättssäkerheten, pressfriheten och fri rörlighet inom EU.

# Det ska finnas möjligheter att utesluta länder i EU som inte lever upp till grunderna i en rättsstat med demokrati, pressfrihet och orimliga begränsningar för partier att komma in i parlamenten (10 procentiga spärrar och enmansvalkretsar)

Annons

Jag har aldrig varit förtjust i partibytare som ena dagen är i ett parti och där man inte får den position man vill ha går till nästa parti för bättre utdelning. KD:s första namn på EU-listan var moderat men köptes över av KD för några veckor sedan, det låter som spelarbyten inom fotbollen.

Denna kandidat kampanjade nyligen med ett besök på landsbygden hos en skogsbrukare efter informationen frågade hon skogsbonden hur många träd har du? Vad blir det för landsbygdspolitik i EU med den kompetensen?

Stig Davidson, Nybro

Annons
Annons
Annons
Annons