Annons

”Ett starkt stöd för vattenkraft i Sverige”

Replik på debattinlägg om Hossmoån, tidigare inlägg 26 oktober.
”Återigen är Anders Elfström ute i tidningarna och ondgör sig över att det finns dammar i vattendragen.”
Debatt • Publicerad 3 november 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Den senaste undersökningen från Som-institutet i Göteborg visar att 84 procent är för vattenkraften i hela landet.”
"Den senaste undersökningen från Som-institutet i Göteborg visar att 84 procent är för vattenkraften i hela landet.”Foto: Malin Hoelstad / SvD / TT

Dammar som oftast har funnits i flera århundraden och där nya naturtillstånd och livsmiljöer har skapats. Det står Anders Elfström fritt att köpa dessa dammar om de är till salu. Först då är han fri att göra vad han vill med dem.

Men i Anders Elfströms värld är det alltid någon annan som ska betala för att han ska kunna utöva sitt stora intresse sportfiske. Ett sportfiske som idag använder sig av högst tveksamma fångstmetoder för det egna höga nöjets skull, Catch & release är en sådan fångstmetod.

Annons

I Tyskland är denna fångstmetod förbjuden då det anses som djurplågeri. Metoden går ut på att när fisken fastnar på kroken så leker man med den tills den är helt slut för att sedan efter vägning och fotografering återutsätta den. Var finns det moraliska i detta?

Anders Elfström är helt förblindad av alla turismintäkter han inbillar sig. Erfarenheten från olika platser med fisketurism säger att dessa tyvärr är väldigt blygsamma och ofta ett sätt för fiske entusiasterna att lura naiva kommunpolitiker till fel beslut. Vad gäller Klippans kommun i Skåne så måste Anders Elfström sett i syne eller drömt. Kraftverken är fortfarande kvar och det är tveksamt om dessa kommer att rivas.

Anders Elfström hänvisar till någon tveksam lokal undersökning att majoriteten skulle vara för sportfiske. Vi kan informera Anders Elfström att senaste undersökningen från Som-institutet i Göteborg visar att 84 procent är för vattenkraften i hela landet, 42 procent vill bygga ut den och endast 1procent är emot.

Smålands Vattenkraftförening

Anders Jarl, ordförande

Gunder Holm, sekreterare

Annons
Annons
Annons
Annons