Annons

Ett helt onödigt problem: vi får inget personnummer

Jag läste en debattartikel om att det faktum att kontanter ofta avvisas orsakar problem för många turister. Jag skulle vilja uppmärksamma er på en annan fråga som många andra utlänningar delar: omöjligheten att få ett personnummer och de svårigheter som är förknippade med detta.
Kalmar län • Publicerad onsdag 14:00 • Uppdaterad torsdag 00:04
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vad får det för konsekvenser att inte ha ett personnummer?”, frågar debattskribenten och radar själv upp svaren hur det är som tysk medborgare med hus i Sverige.
”Vad får det för konsekvenser att inte ha ett personnummer?”, frågar debattskribenten och radar själv upp svaren hur det är som tysk medborgare med hus i Sverige.Foto: Oscar Olsson/TT

Vi är stora Sverigeälskare och äger två hus i Småland. Vi betalar också gärna skatt för dem. Och vi tillbringar mycket tid i Sverige. Tid där vi känner oss väldigt hemma och har lärt oss att älska detta underbara land innerligt under de senaste tre åren.

Men det finns ett problem som är helt onödigt för oss och alla andra tyskar som har ett fritidshus här (10 000 enligt våra efterforskningar): vi får inget personnummer. Vi skulle vara tvungna att permanent registrera vår bostad i Sverige, vilket är omöjligt för anställda och egenföretagare från Tyskland. Dubbelt medborgarskap är inte heller möjligt.

Annons

Vad får det för konsekvenser att inte ha ett personnummer?

1. Inget personnummer innebär också inget svenskt bankkonto för många människor. Vi lyckades öppna ett, men det krävde stora ansträngningar. Och vi har inte samma status som andra bankkunder.

2. Även om du har ett svenskt bankkonto har du varken BankID, MobilD eller SWISH.

3. De flesta företag tillåter inte autogiro utan dessa ID-handlingar - vilket innebär att vi måste överföra allt manuellt. Förvisso inte ett stort problem, men irriterande.

4. Shopping? Inget kundkort med betalningsfunktion utan personnummer.

5. Köpa något på nätet? Nästan omöjligt, eftersom det första de brukar fråga efter är ditt personnummer.

6. Telefon? Fiberoptik? Knappast någon chans att få ett avtal. Efter flera misslyckade försök fick vi i alla fall en anslutning med Bredband2. Men utan autogiro.

”Jag kan bara se nackdelar här. Även för Sverige självt.”
Stefan Köhler om svårigheterna att bo i Sverige utan svenskt personnummer.

Generellt sett kan man säga att vardagen försvåras en hel del av att man alltid måste ange sitt personnummer överallt. Vi har redan varit tvungna att avbryta många köp på detta sätt. För övrigt inser de flesta svenska affärsmän inte ens att man inte får ett personnummer som utlänning. Det Samordningsnummer som vi fått av Skatteverket accepteras inte någonstans.

Varför är det så? Varför gör de det så svårt för oss att föra in pengar i landet? Varför har vi en mycket sämre status trots vårt EU-medlemskap? Vad är skälen till att detta personnummer undanhålls? Jag förstår det inte. Jag kan bara se nackdelar här. Även för Sverige självt.

Tyskarna har inte alltid det bästa ryktet. Ja, det kan jag bekräfta. Det är verkligen sorgligt hur vissa människor beter sig här som gäster. Men om det skulle vara ett skäl att hålla inne med personnumret, varför inte införa en uppförandekod att följa? Jag är säker på att det finns väldigt många tyskar som omedelbart skulle vara beredda att följa en uppsättning regler.

Annons

Ni kanske skulle vilja skriva något om det. I hela Sverige gäller att personnumret alltid skall ges först. Saknas detta är det många processer som inte ens kommer igång. Att införa ett särskilt personnummer för utlänningar, kanske bara giltigt i fem år till en början, vore en idé.

Stefan Köhler

Boende i Bühnde och Mönsterås

Annons
Annons
Annons
Annons