Annons

Ett hafsverk för att gynna de redan rika

Statsbudget
Publicerad 8 januari 2019
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Istället för en genomarbetad budgetproposition styrs Sveriges statsfinanser nu av en otydlig och hastigt hopskriven reservation med skattesänkningar för mångmiljardbelopp och tydliga nedskärningar för de svaga.

Över 100 dagar har gått sedan de borgerliga partierna och SD avsatte den S-ledda regeringen utan att ha någon plan för en ny regering. För att underlätta regeringsbildningen la övergångsregeringen fram en avskalad övergångsbudget, vars principer var överenskomna med både M, KD, C, L, Syftet var att underlätta för en kommande regering – oavsett politisk sammansättning – att sätta sin prägel på reformer och finanspolitik.

Annons

Tyvärr valde trots överenskommelsen Moderaterna och Kristdemokraterna att driva igenom en egen budget med aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Vi är nu i det läget som vi socialdemokrater har varnat för länge, där SD har fått ett avgörande inflytande över svensk politik. Istället för en genomarbetad budgetproposition styrs statens finanser nu av en otydlig och hastigt hopskriven reservation, med skattesänkningar för mångmiljardbelopp för de rika och tydliga nedskärningar för de som står längst från arbetsmarknaden och nya svenskar.

Några av satsningarna i M-KD-budgeten råder det stor enighet om mellan alla riksdagspartier, som ökade resurser till polis och försvar. Samtidigt finns det många förändringar i M-KD-budgeten som vi socialdemokrater inte håller med om. Vi vänder oss mot kraftiga nedskärningar på insatser för att fler ska komma i jobb eller skaffa sig de kunskaper som krävs för ett jobb men också mot nedskärningar på bostadsbyggande, klimatinvesteringar utbildning och Arbetsförmedling. Vi vet alla hur nedskärningar inom Arbetsförmedlingen slår mot samverkan mellan kommuner och Arbetsförmedling, inte minst i vårt län.

Huvudsyftet för M och KD är stora skattesänkningar på ungefär 15 miljarder kronor. Samtidigt slopas till exempel skattereduktion för medlemsavgift i fackförbund. Enligt en analys som Moderaterna själva har låtit göra minskar skatten mest som vanligt för dem som tjänar bäst. Den tiondel av befolkningen som har de högsta inkomsterna får 4 700 kronor mer på kontot nästa år, medan den tiondel som tjänar minst får nöja sig med ynka 200 kronor.

Det är en totalt motsatt politik mot den vi socialdemokrater gick till val på. Vi vill fortsätta bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige, där investeringar i välfärd utbildning och trygghet går före skattesänkningar för de som tjänar mest.

Tomas Kronståhl (S)

Laila Naraghi (S)

Björn Petersson (S)

Länsbänken i riksdagen

Annons
Annons
Annons
Annons