GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Erbjud barnomsorg utanför kontorstider”

Barnomsorg
”LO-förbundens medlemmar är grundbulten i att samhället ska gå runt. De arbetar dygnens alla timmar för att ge det stöd som medborgarna behöver i sin vardag. För att samhällsservicen aldrig ska behöva stanna upp. ”
Debatt • Publicerad 23 maj 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"En ny undersökning från LO visar att endast 63 procent arbetare i Kalmar län kan arbeta heltid med de öppettider som barnomsorgen har”
"En ny undersökning från LO visar att endast 63 procent arbetare i Kalmar län kan arbeta heltid med de öppettider som barnomsorgen har”Foto: Pontus Lundahl/TT

Det visade sig inte minst under pandemin. Ändå har arbetare inte självklar rätt till de stöd som finns för att det egna livet ska gå ihop.

Det syns inte minst när det kommer till rätten till barnomsorg. Kommuner behöver inte erbjuda barnomsorg utanför kontorstider, då en majoritet av LO-förbundets medlemmar arbetar. De kommuner som erbjuder det ställer ofta högre krav på föräldrar. Personer i arbetaryrken har därmed inte samma rätt till barnomsorg som föräldrar som arbetar på kontorstider.

En ny undersökning från LO visar att endast 63 procent arbetare i Kalmar län kan arbeta heltid med de öppettider som barnomsorgen har. Den visar också att barnomsorgens öppettider endast räcker för 49 procent föräldrar i arbetaryrken. Och i Kalmar län går endast 267 barn i barnomsorg utanför kontorstid, trots att vi vet att behovet är större. Det håller inte.

Trots att barnomsorgen alltså inte fanns eller var kraftigt begränsad för LOs medlemmar, fortsatte de att varje dag gå till jobbet under pandemin. Samtidigt förändrades arbetsmarknaden och föräldrar i framför allt tjänstemannayrken, som kunde stanna hemma, fick större möjligheter att kombinera arbete och familjeansvar.

Faktum är att LOs nya rapport ”Den klassblinda familjepolitiken – vem kan arbeta och ha familj?” visar att en majoritet av föräldrar inom tjänstemannayrken upplever att det fått det lättare att kombinera arbete och familjeansvar till följd av pandemin. Samma grupp som barnomsorgens öppettider är anpassad för. För föräldrar i arbetaryrken är situationen oförändrad och i vissa fall till och med försämrad efter pandemin. Samma grupp som barnomsorgens öppettider försvårar för.

Rapporten bevisar därmed att det finns en stor orättvisa i Kalmar län. Att arbetet som utförs kvällar, morgnar, nätter och helger för att samhällsservicen ska fungera resulterar i mindre tillgång till familjestöd. Det är inte okej.

Det finns ett skriande behov av att fler människor jobbar i våra branscher. Då måste det också finnas möjligheter till att kunna göra det. Därför kräver vi att:

# Kommunerna måste vara skyldiga att erbjuda barnomsorg utanför kontorstider.

# Kommunerna ska inte kunna ställa högre krav på föräldrar som arbetar utanför kontorstider, än andra föräldrar, för att de ska få tillgång till barnomsorg.

Thomas Olsson, ordförande för LO-distriktet i Småland och Blekinge

Anetté Myrvold, vice ordförande för LO-distriktet i Småland och Blekinge

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.