Annons

”Er svartmålning upplever jag har andra syften, nämligen att peka ut invandrare”

Replik på debattinlägg om integrationspolitik, publicerad 5 februari.
Sex moderata kommunalråd/oppositionsråd i länet har tillsammans med migrationsministern författat en debattartikel som jag förstår har formulerats i regeringskansliet.
Debatt • Publicerad 10 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Självklart är det så att integrationen har sina utmaningar och problem, som vi gemensamt måste finna lösningar på.”
”Självklart är det så att integrationen har sina utmaningar och problem, som vi gemensamt måste finna lösningar på.”Foto: Robert Rolf

Jag skall bara göra några kommentarer till den ordrika texten. Jag delar inte uppfattningen om den misslyckade integrationspolitiken. En miljon invandrare går varje dag till arbetet och betalar skatt och åtta av tio ensamkommande jobbar i dag. De utför viktiga insatser inom många områden där vården är ett exempel. Invandrare har och tjänar Sverige väl.

Självklart är det så att integrationen har sina utmaningar och problem, som vi gemensamt måste finna lösningar på. Men er svartmålning upplever jag har andra syften, nämligen att peka ut invandrare. Särskilt de som är födda utanför Europa som orsaken till många av de samhällsproblem som finns i dag. Det är förskräckligt och falskt och här krokar ni stolt arm med det parti som styr er.

Annons

Vidare stoltserar ni även med att ni har försvårat familjeåterförening/begränsa anhöriginvandring, infört bidragstak/göra det så svårt som möjligt för en dräglig tillvaro och infört kvalificeringskrav för nyanlända ed mera.

Särskilt pekar ni mot, att de personer som kommer utanför Europa har en svagare förankring på arbetsmarknaden än inrikes födda. Detta gäller särskilt kvinnor. För mig handlar asyl om att ge människor, ofta kvinnor och barn, som flyr för sina liv eller andra outhärdliga omständigheter skydd och möjligheter till ett drägligare liv. Detta utan hänsyn till varifrån de kommer, kön, etnicitet, ålder, handikapp med mera. Inte heller hur lätt eller svårt det är med integrationen.

Sverige har i detta sammanhang haft en ledande roll, vilket jag tycker vi skall vara stolta över. En tydlig inriktning är nu återvandringen. Ett viktigt redskap är utvisning. Effekten redovisar Expressen i en artikel där de berättar om Donald 11 år som tillsammans med hela hans familj kom till Sverige för sex år sedan och som nu utvisas.

Familjen är fullt integrerad i det svenska samhället och pappan arbetar som bilmekaniker och även mamman har ett arbete. Pappans problem är er utstuderade, för att inte säga cyniska höjning av lönekravet. Hans lön är sex till sju kronor för låg. En bilmekanikerlön räcker inte till även om hustrun arbetar.

Man kan tro, att detta är ett olycksfall i arbetet. Men så är det inte. Detta är en iskall effekt av en medveten politik. Det här kommer slå hårt mot vården men också inom andra sektorer i samhället som exempelvis transport och industrin då många i asylprocess arbetar inom dessa sektorer.

Men kanske mer allvarligt är, att er stolta politik bygger på ett slutet samhälle, rädslor och misstänkliggörande av flyktande människors motiv och vilja att göra rätt för sig. En sådan inriktning göder nationalismen och dess konsekvenser känner vi väl till. Ni kanske i stället skall minnas er tidigare ledare Fredrik Reinfeldts bevingade ord:

”Öppna era hjärtan…”Moderaterna har inte varit så stora som då.

Jan Bolin, Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons