unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

En välfärd att lita på

Regionbudget
Jimmy Loord (KD): ”Kristdemokraterna prioriterar välfärden före onödig administration och därför lyckas vi i vår budget göra större välriktade satsningar där de behövs mest.”
Jimmy Loord (KD): ”Kristdemokraterna prioriterar välfärden före onödig administration och därför lyckas vi i vår budget göra större välriktade satsningar där de behövs mest.”
Foto: Mats Andersson
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Kristdemokraternas löfte i valrörelsen 2018 var, och är fortfarande, en välfärd att lita på. Du som medborgare i Region Kalmar län ska få vård och behandling när du behöver, i rätt tid. Välfärdens kärna är alltid Kristdemokraternas huvudprioritet. Majoriteten i Region Kalmar län, S-C-L, höjer nu skatten med 49 öre. Kristdemokraterna är emot skattehöjningen, det måste vara det sista alternativ som används för att rädda ekonomin. Tyvärr har vi en regering som just nu prioriterar 6 miljarder i skattelättnader för de allra rikaste, pengar som skulle göra större nytta inom vården.

Vi har under lång tid föreslagit åtgärder för att vända regionens katastrofala ekonomiska utveckling. Dessa åtgärder har ständigt avvisats. Det har bidragit till att den ekonomiskt negativa trenden har fått fortsätta. Därför ser vi inte andra alternativ än att gå med på en skattehöjning på 25 öre. Resterande pengar besparas genom nedskärningar inom icke patientnära administration. Vi politiker måste prioritera för att inte lägga allt ekonomiskt ansvar över på medborgarna och därför väljer vi dessa besparingar på administrationen.

Personalen är vårdens absolut viktigaste resurs. Utan en välfungerande personalpolitik kommer inte vården fungera optimalt. Tyvärr är det just det vi ser i regionen och därför ökar våra bemanningskostnader ständigt och uppgår 2019 till över 200 miljoner kronor, vilket är en starkt bidragande orsak till vårdens stora underskott. Regionen behöver bli mer attraktiv som arbetsgivare. Vi behöver växla över kostnader som idag läggs på hyrbemanning till att istället stärka villkoren för regionens egen personal. Medarbetare ska få lön efter ansvar och kompetens och lång erfarenhet ska löna sig. Kristdemokraterna väljer därför att i budget för 2020 avsätta 25 miljoner, utöver majoritetens 10 miljoner, i riktade satsningar på den egna personalen. Ska vi lyckas behålla personal samt öka nyrekryteringen måste satsningar på den egna personalen göras.

Den psykiska ohälsan ökar bland barn och unga i Kalmar län. Samtidigt som fler mår dåligt och är i behov av vård sviker sjukvården. Många har svårt att få hjälp i tid och köerna är alldeles för långa. Sjukvården sviker idag barn, unga och deras familjer. Det förebyggande arbetet behöver stärkas samtidigt som vi behöver förbättra vårdkedjan Elevhälsan – Barn och ungdomshälsan – BUP.

Barn och unga som mår dåligt måste få den vård och behandling de behöver utan utdragen väntan. Deras familjer behöver stöd för att kunna hjälpa sitt barn eller tonåring att orka med tillvaron. BUP har en nyckelroll men har idag svårt att klara av sitt uppdrag. Därför tillför vi 6 miljoner kronor utöver majoritetens 3 miljoner kronor. Totalt 9 miljoner kronor.

Utöver satsningar på personalen samt BUP avsätter vi extra medel till införandet av Länsfärdtjänst samt avsättningar i budget för driftskostnaderna för en ambulanshelikopter i regionen. Tyvärr har frågan om en ambulanshelikopter avslagits men vi vill med avsättningar i budgeten visa att vi menar allvar med våra krav om en ambulanshelikopter till sjukvårdsregionen.

Länsfärdtjänst innebär att personer med funktionsnedsättning inte behöver boka resan flera veckor i förväg och slipper den begränsning som idag finns med max 40 kilometer från kommungränsen.

Kristdemokraterna prioriterar välfärden före onödig administration och därför lyckas vi i vår budget göra större välriktade satsningar där de behövs mest. Vi tar ansvar för välfärden, precis som vi lovade i valrörelsen. När du är som svagast ska välfärden vara som starkast.

Jimmy Loord (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i Region Kalmar län.