Annons

”En tillfällig bankskatt hade gett samhället muskler”

Replik i debatt om svensk ekonomisk politik, tidigare inlägg 18 december.
Den här julen kommer att bli den tuffaste på mycket länge. Matkassen är dyrare än för ett år sedan. Räntorna och hyrorna gröper större hål i svenska folkets plånböcker. Var tredje hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop.
Debatt • Publicerad 27 december 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det är häpnadsväckande tomt i lådan! SD-regeringen ser helt enkelt inte hur tufft vanligt folk har det just nu.”
”Det är häpnadsväckande tomt i lådan! SD-regeringen ser helt enkelt inte hur tufft vanligt folk har det just nu.”Foto: Christine Olsson/TT

40 procent av de ensamstående föräldrarna tvingas låna pengar till mat. För många svenskar är läget nattsvart. Men det hade inte behövt vara så här. När det är kris och tuffa tider måste politiken kliva fram och visa ledarskap.

I en debattartikel skriver moderata företrädare för SD-regeringen om vad de har gjort för att möta den ekonomiska krisen. Det är häpnadsväckande tomt i lådan! SD-regeringen ser helt enkelt inte hur tufft vanligt folk har det just nu.

Annons

Istället för att rikta mer stöd till hushållen i form av en rättvis skattesänkning för vanligt folk, ett extra barnbidrag, höjt underhållsstöd för ensamstående eller en tankrabatt för de som är beroende av bilen när priserna är höga har regeringen konsekvent valt att rikta alla sina insatser mot de som redan har det gott ställt. SD-högern inför ett lyx-rot som kommer göra det billigare för de som har råd att renovera köket för hundratusentals kronor – men de lyfter inte ett finger för att stötta ensamstående föräldrar.

Förra året sänkte de skatten med 13 miljarder för höginkomsttagarna – men de gjorde ingenting för att skydda pensionärer och barnfamiljer när kostnadschocken slog till. Vi socialdemokrater har föreslagit att bankerna ska bidra med en del av sina enorma övervinster som de har gjort nu när räntorna har varit höga. Just nu gör storbankerna en vinst på 500 miljoner kronor – varje dag. En tillfällig bankskatt hade gett samhället muskler att kunna stötta de som kämpar med ekonomin just nu.

Men det har den SD-styrda regeringen sagt nej till. I tuffa tider tycker vi Socialdemokrater att det är svenska folkets ekonomiska intressen som ska komma i första rummet. När det är ekonomisk kris måste samhället hålla ihop och de som är satta att styra vårt land måste visa ledarskap – inte springa och gömma sig när det blir tufft.

Sverige och Kalmar län förtjänar en regering och en statsminister som ser dem – och som ställer sig på deras sida när det är tuffa tider.

Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson Socialdemokraterna

Lena Hallengren, gruppledare i riksdagen för Socialdemokraterna

Tomas Kronståhl, riksdagsledamot för Socialdemokraterna

Laila Naraghi, riksdagsledamot för Socialdemokraterna

Annons
Annons
Annons
Annons