GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En procent – ett skämt

Knappt 26 procent av Sveriges företagare är kvinnor och bara drygt en procent av allt riskkapital satsas på företag som drivs av kvinnor. En enda procent – det är som ett skämt.
Debatt • Publicerad 4 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”För att fler företag ska finnas, växa och verka i land och stad, behöver vi fler kvinnor som driver företag”, skriver debattörerna.
”För att fler företag ska finnas, växa och verka i land och stad, behöver vi fler kvinnor som driver företag”, skriver debattörerna.Foto: Hasse Holmberg / TT

Företagare och företag är avgörande för samhällets tillväxt och välmående. I Sverige skapas fyra av fem jobb i mindre företag. Våra företag är viktiga för vår attraktionskraft när det gäller innovationer, en konkurrenskraftig arbetsmarknad och en stark samhällsekonomi. För att fler företag ska finnas, växa och verka i land och stad, behöver vi fler kvinnor som driver företag.

Centerkvinnorna vill se satsningar på kvinnor med riskkapital. Vi vill att fler kvinnor ska ansöka om riskkapital, både hos statliga och privata finansiärer. För att det ska bli verklighet vill vi att det satsas på nätverk för företagare, där kunskap och inspiration utbyts och sprids. Vi vill också att det genomförs en tydlig satsning specifikt för kvinnor som vill driva företag, i form av en statlig investeringsbank som stödjer investeringar i företag som ägs och drivs av kvinnor.

För ett starkt samhälle behövs företag och för starka företag behövs det fler kvinnor. Låt oss satsa på det.

I höst lägg en röst på en Centerkvinna.

Emma Halme (C), Vickleby

Emmy Ahlstedt (C), Gårdby

Jessica Jämtin (C), Färjestaden

Malin Svedlund (C), Hagby

Sofia Wermelin (C), Kleva

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.