GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"En människa inte ska behöva förlora livet”

Sjukvård
”Ska en människa som får stroke eller hjärtinfarkt löpa större risk att dö om det sker i Kalmar län än om det sker i exempelvis Halland? Det anser inte Kristdemokraterna”
Debatt • Publicerad 13 maj 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Kristdemokraterna har kämpat för ambulanshelikopter till Region Kalmar län och det kommer vi att fortsätta med, ända tills den finns på plats.”
"Kristdemokraterna har kämpat för ambulanshelikopter till Region Kalmar län och det kommer vi att fortsätta med, ända tills den finns på plats.”Foto: Scanpix

Därför har vi under flera år, tillsammans med Moderaterna i Region Kalmar län och med våra partivänner i Jönköping och Östergötland, drivit frågan om ambulanshelikopter. Vi vill att invånarna i Region Kalmar län ska få den trygghet som invånarna i andra regioner har.

För några år sedan gjordes en utredning som både redovisade vad som krävs och vilka positiva effekter en ambulanshelikopter skulle leda till. I utredningen står det: ”Ambulanshelikopterverksamhet kan få ett stort genomslag för vårdgivare inte bara i Sydöstra sjukvårdsregionen som helhet, utan även för Region Östergötland, Region Jönköping och Region Kalmar län samt fastmer för alla de vårdtagare som från tid till annan kan behöva en snabb och kvalificerad sjukvårdsinsats inom tänkt upptagsområde.”

Jimmy Loord (KD), oppositionsråd,
Jimmy Loord (KD), oppositionsråd,Foto: Privat
”En ambulanshelikopter skulle framför allt larmas ut till svårt sjuka patienter efter trauma, hjärtstopp, hjärtinfarkt eller stroke. Det är patienter som kan behöva avancerade livsuppehållande insatser och behandlas med specialistsjukvård som bara finns på akutsjukhus.”
Jimmy Loord (KD), oppositionsråd.

För oss är det vårdtagarnas, de enskilda människornas, perspektiv som är viktigast. Tidsfaktorn kan vara helt avgörande för om människor överlever och för vilka bestående skador de får. En ambulanshelikopter skulle framför allt larmas ut till svårt sjuka patienter efter trauma, hjärtstopp, hjärtinfarkt eller stroke. Det är patienter som kan behöva avancerade livsuppehållande insatser och behandlas med specialistsjukvård som bara finns på akutsjukhus.

Samtidigt vet vi alla att tidsfaktorn på många sätt talar emot vårt län. Avstånden är långa och vägarna är delvis undermåliga. Ambulanser tvingas på vissa sträckor hålla ner hastigheten på grund av bristande vägkvalitet och den stora risken för viltolyckor. Detta är förutsättningar som inte visar några tecken på att förändras. Behovet av ambulanshelikopter är därmed större i vårt län än i många andra regioner där ambulanshelikoptrar redan finns.

Men ändå har vi idag ingen ambulanshelikopter i regionen, och den S-ledda majoriteten har inte gjort något för att vi ska skaffa en. Kristdemokraterna har kämpat för ambulanshelikopter till Region Kalmar län och det kommer vi att fortsätta med, ända tills den finns på plats. För oss är det detta som är likvärdig vård – en människa inte ska behöva förlora livet för att hon befann sig i fel län när hjärtinfarkten slog till.

Jimmy Loord (KD), oppositionsråd

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD), ledamot i regionfullmäktige

Madeleine Rosenqvist (KD), vice ordförande i patientnämnden

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.