Annons

”Elektrifieringen: Framtidens motorväg – inte en tävlingsbana”

Energi
Kommer du ihåg hur våra hus en gång värmdes med vedspisar och bränsle som växte i skogarna omkring oss? Hur ved ersattes av kol och olja? Fossila bränslen sågs som en innovation.
Debatt • Publicerad 19 juni 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Elektrifieringen är inte bara ett sätt att producera energi. Det är ett sätt att säkra en trygg framtid.”
”Elektrifieringen är inte bara ett sätt att producera energi. Det är ett sätt att säkra en trygg framtid.”Foto: Christine Olsson/TT

Bränslen som gav mindre aska och sot och hanterades i industriell skala jämfört med blöt ved som skulle köras fram, sågas, huggas, travas och eldas. Dessutom blev värmen jämn och från en panna i källaren distribuerades den ut i bostaden via vattenrör och radiatorer. Framtiden var komfortabel. Rationell. Prisvärd.

Sen kom ett nytt teknikskifte. Det visade sig att kol och olja inte var den sista destinationen på vår utvecklingsresa. Ett teknikskifte som var lika stort eller större. Kommer du ihåg? Minns hur vi ersatte kol och olja? Elektriciteten så klart!

”Vi är redo för nästa steg av elektrifieringen. Våra fabriker, de tillverkande industrierna, använder fortfarande kol, olja och gas. I princip allt som är producerat har passerat en uppvärmningsprocess. För att smältas, formas, härdas, målas, ångas, torkas. Och i princip all industriell uppvärmning har använt kol, olja eller gas som bränsle.”
Daniel Kulin, Cloudberry.
Annons

Det var inte enkelt då, och det är inte enkelt nu. Varje hus skulle ha 20-amperesäkring. Elledningar spändes mellan fasaderna. Ibland grävdes kablar ner. Till och med matlagningen blev elektrisk. Elektrifieringen var inte billig då. Den var inte enkel. Men den var billigare och enklare än alternativet. Dessutom renare. Det var härligt att bo i städer med ren luft!

Och nu är vi här igen, på tröskeln till nästa paradigm. Vi är redo för nästa steg av elektrifieringen. Våra fabriker, de tillverkande industrierna, använder fortfarande kol, olja och gas. I princip allt som är producerat har passerat en uppvärmningsprocess. För att smältas, formas, härdas, målas, ångas, torkas. Och i princip all industriell uppvärmning har använt kol, olja eller gas som bränsle.

Tänk om vi kunde använda el i stället? Då behövs mer el. Sverige använder i dagsläget 100 TWh biobränslen och 150 TWh el. Men faktum är att vi även använder lika mycket kol, olja och gas - om vi räknar in utrikes sjöfart. Men den kan vi väl inte räkna? Jo. För sjöfarten kan köra på elektrobränsle. Oftast metanol som tillverkas från vätgas, och vätgas utvinns från vatten om man tillsätter el.

'Elektrifieringen är här. Det är inte bara en trend – det är vårt nya normala. Det är samhällets utvecklingsväg när vi lämnar beroendet av fossila bränslen. Och det är dags att vi alla förstår vad det innebär.

# Det innebär att vi lämnar beroendet av Ryssland och Saudi. Hej då oljan!

# Det innebär att vi blir rikare och stärker kronan då vi inte behöver skeppa i väg vår oförädlade järnmalm till ställen med god tillgång på kol, eller importera kol. Järnmalm blir järn och stål med hjälp av el och vätgas. Hej då kolet!

# Det innebär att vi kan få en bättre miljö och en bättre position i utsläppshandeln när industrier som använder fossilgas för att värma sina processer kan byta till elektriska värmare, vätgas eller elektrobränslen. Hej då gasen!

Till detta behövs ungefär dubbelt så mycket el som vi använder idag. Men inga fossila bränslen. Elektrifiering handlar om oberoende från det fossila. Elektrifiering handlar om att bygga alla kraftverk vi kan. Inte om att ställa vindkraft mot kärnkraft. Det handlar om att bygga elnät och batterier. Inte antingen eller.

Det är ingen tävling. Det är ett samhällsprojekt. Ett stort sådant. Vi bygger ut elsystemet, expanderar kapaciteten. Populistiska politiker målar upp falska val. De spelar förnybart mot kärnkraft. Det är missvisande. Det skapar splittring där vi behöver samarbete. Det gynnar bara oljeproducenterna.

Geopolitiskt stärker elektrifieringen oss. Den gör oss mindre beroende av omvärldens oroligheter och marknadssvängningar. Ekonomiskt är potentialen enorm. Det öppnar för nya jobb, nya teknologier, nya industrier lokalt där elen produceras. Finns inte el görs investeringarna någon annanstans. I en annan kommun, i en annan region eller i ett annat land. Södra Sverige har brist på kapacitet redan idag. Hur ser det ut om 5 år?

Annons

Miljömässigt? Det är självklart. Mindre utsläpp, renare luft, en hälsosammare planet. Elektrifieringen är inte bara ett sätt att producera energi. Det är ett sätt att säkra en trygg framtid. Låt oss inte luras av enkla slagord eller falska motsatsförhållanden. Det här är större än så. Elektrifieringen är vår väg framåt.

Daniel Kulin, Cloudberry

Per Edström, Svea Vind Offshore

Annons
Annons
Annons
Annons