Annons

”Det idéburna kulturlivet en nyckel för demokrati”

Kultur
Armlängds avstånd. Ett uttryck som kan börja kännas söndertrasat. Men ack så fel. Aldrig, sedan det myntades efter andra världskriget, har det varit så viktigt.
Debatt • Publicerad 13 juli 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi som arbetar med kultur vet hur viktigt det är att konsten får var fri och ska skava gentemot makthavare var de än finns.”
”Vi som arbetar med kultur vet hur viktigt det är att konsten får var fri och ska skava gentemot makthavare var de än finns.”Foto: Mats Andersson/TT

Allt fler makthavare gör försök att trycka tillbaka eller styra det fria kulturlivet med, vilka böcker som finns på biblioteken till vem som läser dem för våra unga. Utställningar som stoppas eller genomförs med vakter närvarande. En rädsla över vad som ska visas i offentliga lokaler smyger sig på. Bidrag som alltmer blir styrda och inte generella för kulturens aktörer.

Vi som arbetar med kultur vet hur viktigt det är att konsten får var fri och ska skava gentemot makthavare var de än finns.

Annons

Kultur är en grund för demokrati. Utan en fri, levande kultur kan man inte tala om en fungerande demokrati. Demokrati är inget teoretiskt, eller att man vart fjärde år lägger sin röst i urnan. Demokrati är ett sätt att leva, att förhålla sig till samhället och omvärlden. Kulturen är en av motorerna.

Peter Högberg, ordförande Ideell Kulturallians Småland
Peter Högberg, ordförande Ideell Kulturallians SmålandFoto: Lars Johansson
”I den ideella och idéburna kulturen utvecklas människor tillsammans och lär sig att under demokratiska former ta ansvar, samarbeta, producera och skapa gemensamt. När kreativiteten får fritt spelrum utvecklas människan och även samhället. Här finns möjlighet att utöva, medverka, arrangera och att ta del av ett stort kulturutbud även på mindre orter.”
Peter Högberg, ordförande, Ideell Kulturallians Småland.

Det kan kännas rätt självklart men behöver påpekas om och om igen. Treenigheten kultur, folkbildning och demokrati hänger ihop. Sverige är byggt på folkrörelser. Kulturen och folkbildningen är, med rätt förutsättningar, grunden för ett fortsatt folkrörelsearbete som även vidare kan bygga landet.

Livet och samhället förändras ständigt och även demokratin. Konsten är ofta först med att uppmärksamma strömningar och behovet av förändring.

Idag lyfter många kulturen genom att säga att den ger intäkter, är bra för besöksnäringen, folkhälsan och är en del av vård och omsorg. Det stämmer men detta är bara sidoeffekter av ett fungerande samhälle med ett rikt kulturliv. Vi vill slå ett slag för kulturens egenvärde, en aspekt som allt för få nämner i samhällsdebatten eller i de kulturplaner som skrivs runt om i vårt avlånga land. Kulturens egenvärde kanske nämns lite käckt i en inledning men speglas sedan inte i innehållet.

I den ideella och idéburna kulturen utvecklas människor tillsammans och lär sig att under demokratiska former ta ansvar, samarbeta, producera och skapa gemensamt. När kreativiteten får fritt spelrum utvecklas människan och även samhället. Här finns möjlighet att utöva, medverka, arrangera och att ta del av ett stort kulturutbud även på mindre orter.

Vi vill belysa den deltagande kulturen där man inte bara är en åskådare på läktaren utan finns med som skapare. Antingen i kören, dansgruppen eller när du skapar i lera eller på en duk. Skapandet sker tillsammans eller enskilt och det gör att vi växer som individer. Vi lär oss gruppdynamik och förstår att vi är viktiga för att det ska bli en föreställning eller ett verk. Genom dansen så rör vi oss i takt med musiken men vi lär oss också ta hänsyn till de andra på golvet. Lyckan när man efter showen möter publiken som uppskattar vad de fått vara med om.

Vi växer. Människor behöver bli sedda. Starka trygga individer gör oss till goda samhällsmedborgare. Detta bör börja redan hos barnet. Vi kan tydligt se det inom skolans värld där den deltagande kulturen har minskat. Vi vill slå ett slag för att det estetiska generellt ska ta en större plats under hela skoldagen. Släpp in det idéburna kulturlivet i skolan. Estetik och deltagande kultur bland våra unga är en viktig pusselbit för att vända den våldsutveckling som sker i samhället.

Fria, idéburna kulturlivet är hotat från flera håll. Minskat stöd från samhället, politiskt tryck och okunskap om kulturens värden. Vi behöver se en radikal ändring på detta. Det är inte i egen sak vi talar, vi talar om det demokratiska samhällets utveckling.

För Ideell Kulturallians Småland

Peter Högberg, ordförande

Annons

Barbro Wendén

Lisbeth Lindholm Vahtras

Chris Jangelov

Åsa Elmgren

Annika Nilsson

Camilla Frosterud

Representanter från Folkets Hus och Parker, Skådebanan Småland, ATR, Bygdegårdarna Kronoberg, Riksteatern Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons