Annons

”Det finns även inom politiken spelregler”

Replik, kommunpolitik i Emmaboda, tidigare inlägg 13 januari.
Johan Karlsson tycker att det är orättvist att vi Socialdemokrater blivit valda till posterna som andre vice ordförande i kommunen
Debatt • Publicerad 20 januari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Så till frågan – vilket är egentligen oppositionspartiet i Emmaboda. Det är helt klart inte Sverigedemokraterna.”
”Så till frågan – vilket är egentligen oppositionspartiet i Emmaboda. Det är helt klart inte Sverigedemokraterna.”Foto: Peter Lejon

I vårt samarbete med V och MP har vi 17 mandat i fullmäktige, SD har 7 – det är alltså logiskt att vi innehar oppositionens presidieplatser. C, M och KD har också 17 mandat i fullmäktige och de har både ordförande- och förste viceordförandeplatserna.

De har två av tre presidieplatser. Det är då lite magstarkt att skylla på oss när ni känner er förfördelade.

Annons

Vidare är SD:s gruppledare förvånad över att vi inte kandiderade till posten som socialnämndens ordförande i höstas, när fyllnadsval skulle göras. Kort och gott – det finns även inom politiken spelregler: inte kandiderar vi till en ordförandepost i ett C, M, KD-styre. Det parlamentariska läget i vår kommun gör att vi jobbar på i opposition.

Dessutom påstår Johan Karlsson att vi flera gånger ”hoppats på” SD:s stöd i fullmäktige. Det har vi inte. Vi lägger fram våra förslag för att tydliggöra vår politiska vilja. Vi har inga förhoppningar om att få stöd från SD, vi står politiskt så långt ifrån varandra som det bara är möjligt.

Vi förhandlar inte med SD, men vi tar mer än gärna den politiska debatten i fullmäktige, styrelser och nämnder. Angående avgiften för matdistribution så gläds vi över att vi under vår tid i majoritet stoppade ett förslag som innebar att man skulle ta betalt för distributionen, så som man gör på många andra håll.

Nu betalar man lika mycket för att få sin mat hemkörd som för att äta den i en av våra restauranger. Det är välfärd, precis som det ska vara. Kostnaden för leveransen, tid och transport, står skattekollektivet för – precis som det ska vara.

När det gäller prissättningen för kosten vid våra äldreboenden så är vi inte nöjda. Därför yrkade vi i december på att vi inför nästa års beslut gällande måltidstaxor och avgifter får en samlad beräkning för vad en genomsnittsmåltid tillagad i de kommunala köken kostar att tillaga. Det förslaget bifölls och resultatet av det blir att vi till nästa gång kommer kunna ta beslut baserat på fakta utan att behöva gissa.

Så till frågan – vilket är egentligen oppositionspartiet i Emmaboda. Det är helt klart inte Sverigedemokraterna. Ni röstar i princip alltid med C,M och Kd och i stället för att lägga egna förslag har ni börjat förhandla in era förslag i minoritetsstyrets, som till exempel i bildningsnämndens budget. Det är ett tecken på ett nära samarbete och inte på att ni agerar i opposition.

Maria Ixcot Nilsson, gruppledare för Socialdemokraterna i Emmaboda

Annons
Annons
Annons
Annons