Annons

”Det finns all anledning att ifrågasätta klimatforskarna”

Klimatet
I princip varje år är nu det varmaste året sedan mätningarna började för alternativt 100 år, 1000 år eller 100 000 år sedan.  Rapporterna duggar tätt från klimatforskarna.
Debatt • Publicerad 20 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det är nog ingen som ifrågasätter klimatförändring och uppvärmning, men det är många som har avvikande uppfattning om omfattning, orsaker och lösningar.”
”Det är nog ingen som ifrågasätter klimatförändring och uppvärmning, men det är många som har avvikande uppfattning om omfattning, orsaker och lösningar.”Foto: Thomas Törnqvist

När vi i Sverige fick flera köldrekord i januarikylan så kom en rapport i februari, att januari globalt hade varit  ovanligt varm. Så varm att ingen människa någonsin hade upplevt en sådan värme i januari.

Så här rapporterade TV4 den 8 februari. Ordagrant.

Annons

”Förra månaden slogs rekord som den varmaste januarimånaden på jorden enligt siffror från Copernicus, EU:s klimatövervakningsprogram. Det varmaste året på 100 000 år har följts av den varmaste januari som mänskligheten sett på jorden.”

Att man möjligtvis kan få fram hur varmt det var på jorden för 100 000 år sedan kanske går att få fram med borrkärnor ur is, men att säga hur varmt det var månadsvis för säg 45 000 år sedan eller år 8 052 före Kristus, hur får man fram detta?

Det är nog ingen som ifrågasätter klimatförändring och uppvärmning, men det är många som har avvikande uppfattning om omfattning, orsaker och lösningar.

Det blir besynnerligt när klimatforskare skyller på vädret när vintrarna blir kalla och på klimatet när somrarna är heta, och inte tar hänsyn till uppvärmning och väderförändringar orsakade av den enorma utvecklingen av bebyggelse  och trafikleder.

Speciellt när många mätpunkter för temperatur som förr låg långt utanför städer nu ligger i eller nära städer och påverkas av värmen från bebyggelse och stora asfaltytor.

Lite märkligt är också att under 2023, som enligt Copernicus var det varmaste året på 100 000 år, slogs flera köldrekord runtom i världen.

Den  25 februari uppmätte  San Francisco den lägsta temperaturen på 132 år. Även snö i Los Angeles rapporterade TV4. Och den 2 mars var det minus 10 grader i Spanien och vinterstorm på Mallorca. I Finland noterades minus 7,7 grader den 1 juni

Den 4 februari, sjönk kvicksilvret till 25,6 minusgrader i Halifax på Kanadas östkust. Detta värde var 1,2 grader under det tidigare köldrekordet från 1971.

I Paraguay noterades bara mellan 7,7 och 16  plusgrader den 18 februari, mitt under den sydamerikanska sommaren. Och det nationella köldrekordet för februari på 7,0 grader slogs nästan. I juni upplevde stora delar av Australien en aldrig tidigare skådad kyla, med bara 1,8 plusgrader i Sydney den 19 juni, vilket nu är det nya lokala köldrekordet.

Uttalandet om det unikt varma året 2023 är heller inte baserat på verkliga mätdata, utan på datormodeller.

Det finns all anledning att ifrågasätta klimatforskarnas datasimuleringar som sträcker sig  både hundratals år framåt i tiden utan även tiotusentals år bakåt, dessutom simuleringar med många variabler som måste antas.

Per-Arne Erlandsson, Oskarshamn

Annons
Annons
Annons
Annons