Annons

”Det blir vad man kan kalla en retroaktiv beskattning”

Under det år man går i pension så har man oftast en blandad inkomst av först lön och sedan pension. Men från 1 januari det år man fyller 66 år så får man som pensionär ett förhöjt grundavdrag på sin pension. I praktiken innebär det att pension beskattas enligt kolumn 2 i skattetabellen, i stället för i kolumn 6. Vilket ger ett rejält plus i plånboken varje månad för pensionärer.
Debatt • Publicerad 5 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det blir vad man kan kalla en retroaktiv beskattning för de som är födda 1957 under nästa år” skriver debattören.
”Det blir vad man kan kalla en retroaktiv beskattning för de som är födda 1957 under nästa år” skriver debattören.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu har regering och riksdagen begått ett fatalt misstag när man tog beslutet om förhöjd ålder för pension, som togs den 31 maj 2022 för de som är födda 1958 eller senare. Nu drabbar denna höjning även alla som är födda 1957 med en kraftigt höjd skatt under 2023, då de fråntas rätten till det höjda grundavdraget.

När nu pensionsåldern höjs till 66 år för de som är födda 1958 och senare så innebär det att de först får det förhöjda grundavdraget från 1 januari det år de fyller 67 år. Alltså året efter de gått i pension. Misstaget som regeringen och riksdagspolitikerna begått är att denna regel införs redan den 1 januari 2023. Vilket innebär att även de som är födda 1957 inte får det förhöjda grundavdraget under det året de fyller 66 år, trots att den förhöjda pensionsåldern inte skall påverka de som är födda 1957.

Annons

Vilka effekter får då detta för pensionärer födda 1957? En fattigpensionär med cirka 10 000 kronor i pension tvingas betala ca 2 000 kronor i skatt varje månad, i stället för ca 1 000 kronor med det förhöjda grundavdraget. Det kommer drabba många fattigpensionärer väldigt hårt. Det kan till och med ge effekten att de invandrare med äldreförsörjningsstöd får mer pengar i plånboken varje månad än den som jobbat och har en riktig pension.

För den som har ca 20 000 kronor i pension så innebär det att man måste betala cirka 2 000 kronor mer i skatt varje månad under hela året 2023, än om man hade fått det förhöjda grundavdraget. Det innebär en förlorad inkomst på ca 24 000 kronor efter skatt under 2023. Rena straffbeskattningen.

Denna effekt drabbar enbart de som är födda 1957 men om inget görs kommer även de som är födda 1959 drabbas av samma effekt under 2026 då pensionsåldern för de som är födda 1960 höjs till 67 år.

Det innebär att nästan hälften av alla födda 1957 som redan hade gått i pension under årets första månader och sannolikt också förutsatt att det förhöjda grundavdraget skulle gälla för dem under 2022 enligt vad de kunde läsa på Pensionsmyndighetens webbsida. Något som säkert påverkade dem hur de valde att ta ut sin pension och eventuell tjänstepension. I och med riksdagens beslut den 31 maj så förändrades detta under innevarande pensionsår. Det blir vad man kan kalla en retroaktiv beskattning för de som är födda 1957 under nästa år. Det är ett minst sagt horribelt misstag som begåtts av regeringen och remissinstanserna. Ett misstag som Socialdemokraterna har huvudansvaret för och framför allt socialdepartementet som leds av socialminister Lena Hallengren och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Under Almedalsveckan tog jag upp denna fråga med ledande politiker för nästan alla partier. Jag har även skickat mejl till samtliga partier i finansutskottet, skatteutskottet och sjukförsäkringsutskottet men responsen är tyvärr obefintlig från riksdagspolitikerna. Ingen riksdagspolitiker har svarat på snart fyra veckor.

Jag har även skickat mejl till pensionärsorganisationerna PRO och SPF men har än så länge inte erhållit något svar. De enda som reagerat på mina försök att lyfta frågan nationellt är Pensionsmyndigheten, som lovat att undersöka saken och om det begåtts ett misstag.

Jag är själv född 1957 och kommer drabbas av detta misstag men jag är inte ensam. Enligt SCB så är vi ca 113 000 personer som är födda 1957. Det enda vi kan göra är att lyfta frågan och kräva att den socialdemokratiska regeringen justerar detta misstag så att det inte drabbar denna grupp och i synnerhet de med låga pensioner.

Om Socialdemokraterna nonchalerar frågan så uppmanar jag alla födda 1957 och 1959 att bojkotta partiet i det kommande valet den 11 september. Vi är totalt ca 227 000 personer, samtliga röstberättigade. Vi kan avgöra valet och vem som bildar regering.

Thoralf Alfsson

Framtid Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons