Annons

”Det är olyckligt att stänga ner fungerande nät”

Slutreplik i debatt angående mobilnäten i Sverige, tidigare inlägg 25 och 28 februari.
Mobiloperatörerna genom organisationen TechSverige har svarat på mitt debattinlägg som varnar för säkerhetsriskerna med att stänga ner 2G- och 3G-näten för snabbt.
Debatt • Publicerad 29 februari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Ett alexanderhugg mot befintliga nät kanske är bra för mobiloperatörerna, men det ökar riskerna och kostnaderna för alla andra.”
”Ett alexanderhugg mot befintliga nät kanske är bra för mobiloperatörerna, men det ökar riskerna och kostnaderna för alla andra.”Foto: Yanawut

Operatörerna har förstås rätt i att 5G har stor säkerhetspotential; nya nät med förbättrad kryptering möjliggör säkrare digital kommunikation. Självklart är det bra att 5G byggs ut så fort som möjligt- vilket jag är den första att backa upp. Men det krävs en rimlig övergångstid för att det inte ska uppstå glapp i viktiga säkerhetstjänster.

Jag vill korrigera TechSveriges inställning på två viktiga punkter.

Annons

För det första hävdar mobiloperatörerna att Sverige inte alls är unikt, och att 2G- och 3G-nät stängs i hela Europa. Tech Sverige lyfter fram hur många länder där minst en operatör stängt ett av näten. Men poängen är att det i alla dessa fall inte handlar om alla operatörer, och det rör inte båda näten. Någon operatör kommer hålla respektive nät öppet.

I Sverige ska ju båda näten stängas redan nästa år. Det är det som är grunden till min och berörda användares oro.

För det andra nämner Tech Sverige att EU-länderna diskuterar olika lösningar för bilar med eCall, säkerhetssystemet som beräknas rädda 2 500 liv per år i Europa. Det är ju utmärkt att de svenska operatörerna deltar i den diskussionen, men varför inte invänta en fungerande lösning innan befintliga nät släcks?

Det är olyckligt att stänga ner fungerande nät innan det finns fungerande standarder för de nät som ersätter dem. Det är möjligt att näten står klara i tid 2025 (eller inte, det återstår att se), men det räcker inte om inte de företag som utvecklar tjänster till dem haft möjlighet att anpassa sig i tid. Ett alexanderhugg mot befintliga nät kanske är bra för mobiloperatörerna, men det ökar riskerna och kostnaderna för alla andra.

Det räcker inte att mobiloperatörerna sjösatt en kampanj där alla uppmanas lista ut vilka IoT- produkter i deras närhet som kommer sluta fungera nästa år. Många människor har inte den förmågan ens om de skulle vilja och försöka. Hur ska de kunna lista ut om exempelvis nödtelefonen i hissen, trygghetslarmet eller doseringsfunktioner går på 2G-nätet eller 4G-nätet?

Sverige borde göra som resten av EU och låta någon operatör hålla näten öppna under en rimlig övergångsperiod.

Joachim Källsholm, Säkerhetsföretagen

Annons
Annons
Annons
Annons