Annons

”Det är hög tid för ett ansvarsfullt ledarskap”

Sjukvård. Replik på debattinlägg rörande sjukvården i länet, publicerad 21 november.
I Vänsterpartiets artikel framgår tydligt hur det politiska ledarskapet, där Vänsterpartiet samarbetat med Socialdemokraterna och Centerpartiet i länet, har fört sjukvården in i en förödande situation genom ett slapphänt och ineffektivt ledarskap
Debatt • Publicerad 30 november 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Särskilt när de haft ansvar för länets sjukhus under flera mandatperioder och gjort flera avlövningar, särskilt på Oskarshamns sjukhus, under dessa.
”Särskilt när de haft ansvar för länets sjukhus under flera mandatperioder och gjort flera avlövningar, särskilt på Oskarshamns sjukhus, under dessa.Foto: Jan Brunby

Mellan 2008 och 2023 har vårdpersonal endast ökat med 15 procent, medan handläggare och chefer har ökat dramatiskt med 87 procent, trots en modest befolkningsökning på endast 6 procent. Denna obalans är en tydlig indikation på bristen av en genomtänkt resursfördelning inom sektorn.

Att skylla på regeringsunderlaget, när det råder inflation och lågkonjunktur, är inte bara undvikande, utan det avslöjar även en ovilja att ta ansvar för de egna politiska besluten. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Centerpartiet kan inte frånhända sig ansvaret för nedskärningar och obalanser inom vården, särskilt när de haft ansvar för länets sjukhus under flera mandatperioder och gjort flera avlövningar, särskilt på Oskarshamns sjukhus, under dessa.

Annons

Att under förra mandatperioden, även under en Socialdemokratisk regering, ta bort IVA-platser och hälften av medicinplatserna på Oskarshamns sjukhus är ett tydligt exempel på bristande långsiktighet och ansvarsfullt ledarskap. Att skylla på andra partier eller externa faktorer är inte en hållbar ursäkt när det är det egna ledarskapet som behöver granskas och förändras.

Sverigedemokraternas förslag att genomföra besparingar på politiker, administrativ personal och chefer till förmån för vårdnära personal framstår som både konkret och nödvändigt. Det understryker vikten av att prioritera de verkliga behoven inom vården och att undvika överflödig byråkrati som endast tynger systemet.

Det är hög tid för ett ansvarsfullt ledarskap och konkreta åtgärder för att återställa och stärka sjukvården i Kalmar län. Att prioritera vårdnära personal och genomföra rimliga besparingar på administrativ nivå är nödvändigt för att säkerställa en effektiv och välfungerande vård. Att agera nu är avgörande för att undvika ytterligare nedskärningar och för att återskapa förtroendet för regionens sjukvårdssystem.

Sverigedemokraterna är redo att axla denna roll, en roll som S, V och C helt enkelt inte är mogna för.

Ted Nyberg (SD), ordförande Sverigedemokraterna Oskarshamn

Martin Kirchberg (SD), regionråd Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons