Annons

”Desinformation hotar sammanhållningen”

Rikspolitik
Det är illa nog att utländska krafter som Ryssland, Kina och islamister bedriver desinformationskampanjer mot vårt land. Att Sverigedemokraterna arbetar med anonyma konton och vilseledande inlägg skadar svensk demokrati och sammanhållningen i samhället.
Debatt • Publicerad 1 juni 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det arbetssätt hos Sverigedemokraterna som avslöjats med anonyma konton och vilseledande inlägg är mycket allvarligt.”
”Det arbetssätt hos Sverigedemokraterna som avslöjats med anonyma konton och vilseledande inlägg är mycket allvarligt.”Foto: Janerik Henriksson/TT

Som partisekreterare har man huvudansvaret för hur det egna partiet bedriver sin valkampanj. Det gäller att öka intresset för den egna politiken, uppmärksamma samhällsproblem och framförallt prata med otroligt många människor.

Men Kalla faktas avslöjande i programmet ”Trollfabriken” är oroväckande. Det arbetssätt hos Sverigedemokraterna som avslöjats med anonyma konton och vilseledande inlägg är mycket allvarligt. Det borde inte få förekomma i en svensk valrörelse.

Annons

Liberalerna har uppmanat Sverigedemokraterna att stänga ner sina anonyma konton, men SD har meddelat att de inte tänker göra så. Därför ser vi ett behov av att detta tydligare regleras i lag – genom ett förbud för partier att sprida politiska budskap eller göra reklam anonymt.

Vårt parti har även lagt fram ett förslag om en uppförandekod, som jag har bjudit in samtliga partisekreterare att underteckna, inklusive Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson från Oskarshamn. Den tydliggör att vi inte använder kommunikation under falska konton, sprider diskriminerande uttalanden, samt att vi beter oss respektfullt mot varandra och mot väljarna. Helt enkelt ett hyfsat och respektfullt beteende.

Eftersom samtliga partier redan på Europanivå skrivit under den uppförandekod som demokratiorganet IDEA tagit fram i samarbete med europeiska partier och kommissionen, utgår jag från att samtliga partier är positivt inställda till att skriva under även i Sverige.

Att våra sociala medier fylls med osanningar är farligt. Det gör att tilliten mellan medborgarna och till offentliga institutioner minskar. Det ökar misstron och polariseringen mellan olika grupper. Sverige blir mindre som Sverige och det är en utveckling vi måste vända.

Vi tror att en öppen samhällsdebatt bygger på att det inte bara framgår tydligt vad som framförs utan det också är tydligt vem som står bakom ett budskap. Innan framväxten av sociala medier var det ovanligt att de politiska partierna kommunicerade anonymt med falska avsändare, nu har detta blivit vanligare.

Sverigedemokraterna är inte det första partiet som ertappas med anonyma konton. Socialdemokraterna ertappades exempelvis med att anställda låg bakom anonyma konton för några år sedan. Om inget görs åt situationen är det här inte den sista gången något sådant här händer.

Därför hoppas jag att alla partisekreterare delar min oro över utvecklingen och undertecknar den uppförandekoden vi tagit fram. Partier ska få göra politisk reklam, sprida budskap på sociala plattformar med hjälp av satir eller humor – men det måste vara tydligt att ett parti står bakom budskapet.

Med mindre lögner och desinformation kan valrörelsen handla om det vanligt folk bryr sig om. Att hantera de många allvarliga problem och utmaningar den fria världen står inför. Till exempel att sätta stopp för kriminella gäng och se till att det finns tillräckligt med fossilfri energiproduktion. Detta borde vi kunna prata om öppet och ärligt med svenska folket.

Jakob Olofsgård, partisekreterare, Liberalerna

Annons
Annons
Annons
Annons