Annons

”Den fria rörligheten i EU är hotad”

Almedalen 2023, Liberalerna
När årets Almedalsvecka nu pågår är det mindre än ett år kvar till Europaparlamentsvalet, som kommer hållas den 9 juni 2024. Jag är född 1996, vilket innebär att jag har levt hela mitt liv i den frihet som EU har kommit att innebära för oss.
Debatt • Publicerad 1 juli 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Hbtq-personer i flera av våra EU-länder, som Polen och Ungern, ser idag sina rättigheter tas ifrån dem.”
”Hbtq-personer i flera av våra EU-länder, som Polen och Ungern, ser idag sina rättigheter tas ifrån dem.”Foto: MATHILDA AHLBERG

Jag tror att jag och många med mig i min generation lätt tar den friheten för givet eftersom det är det enda vi har upplevt. EU är dock ingen självklarhet och många av de fördelar som vi ser med EU idag – som möjligheten att surfa fritt utomlands och den fria rörligheten – är något som liberaler runt om i hela Europa har drivit på för att få till.

Den fria rörligheten inom EU är helt fantastisk. Den ger oss en otrolig möjlighet att studera, arbeta och resa inom EU och upptäcka många fantastiska platser. Men den fria rörligheten är idag hotad.

Johanna Wyckman (L), förbundsordförande Liberalerna Kalmar län.
Johanna Wyckman (L), förbundsordförande Liberalerna Kalmar län.Foto: Karin Lagerström
”Regnbågsfamiljer ska erkännas i hela EU. Liberalerna vill fortsätta utöka och stärka hbtq-personers rättigheter. Genom att garantera rättigheter som äktenskap eller registrerat partnerskap, adoptionsmöjlighet och lika tillgång till reproduktiv hälsa och att dessa rättigheter erkänns i hela EU kan alla familjer, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet, känna sig trygga med sin lagliga rätt till sin familj oavsett var i EU de befinner sig.”
Johanna Wyckman (L), förbundsordförande Liberalerna Kalmar län.
Annons

Hbtq-personer i flera av våra EU-länder, som Polen och Ungern, ser idag sina rättigheter tas ifrån dem, samtidigt som hot, hat och våld mot hbtq-personer blir allt vanligare runt om i Europa. Friheten att studera, arbeta och resa begränsas av den otrygghet och inskränkta rättigheter som hbtq- personer nu utsätts för.

Hela EU ska vara en frihetszon för hbtq-personer. Polen har infört så kallade ”hbtq-fria zoner” i stora delar av landet, och Ungern har infört lagar där landet förbjuder skildringar av och information om hbtq-personer för barn och unga under 18 år. Även på andra platser i Europa ser vi att situationen för hbtq-personer förvärras med hot, hat och våld.

Liberalerna vill istället göra hela EU till en frihetszon för alla hbtq-personer och införa hårdare sanktioner mot de länder som inte uppfyller kraven om mänskliga rättigheter.

Regnbågsfamiljer ska erkännas i hela EU. Liberalerna vill fortsätta utöka och stärka hbtq-personers rättigheter. Genom att garantera rättigheter som äktenskap eller registrerat partnerskap, adoptionsmöjlighet och lika tillgång till reproduktiv hälsa och att dessa rättigheter erkänns i hela EU kan alla familjer, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet, känna sig trygga med sin lagliga rätt till sin familj oavsett var i EU de befinner sig.

Hela världen måste vara en trygg plats för hbtq-personer. Även utanför EU är hbtq-personers rättigheter hotade. I runt 70 av världens länder kan homosexualitet straffas med döden, som till exempel Uganda som har nyligen antagit en lag som i princip innebär att hbtq-personer inte tillåts existera.

EU är en stark organisation som kan använda sitt inflytande till att sätta hårdare press på Uganda och andra länder med liknande lagar där mänskliga rättigheter kränks, så att fler hbtq- personer i världen kan få ökad frihet.

EU är ett frihetsprojekt som har gett oss många fördelar, men den friheten måste vi fortsätta att försvara och utöka till en stark kraft som garanterar mänskliga rättigheter för sina medborgare, och som kan göra hela världen till en bättre plats att leva på för fler. När Liberalerna går till Europaparlamentsval nästa år är det i första ledet för hbtq-personers rätt till frihet i hela EU.

Johanna Wyckman (L), förbundsordförande Liberalerna Kalmar län.

Annons
Annons
Annons
Annons