Annons

DEBATT: ”Arbetslinjen i praktiken”

Moderaterna driver arbetslinjen både nationellt och i Nybro. Många har kommenterat vårt ställningstagande men inte riktigt förstått vårt budskap.
Debatt • Publicerad 13 juli 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I Nybro finns det sedan Rysslands aggressiva anfallskrig mot Ukraina ett 40-tal Kvinnor över 18 år. Kvinnor som har flytt krig och hemskheter, kvinnor som inget annat vill än att bidra och komma ut i arbete. Kvinnor med en bakgrund som många gånger inte skiljer sig från svenskar. De är programmerare, arkitekter, möbeltapetserare, sömmerskor, bilmekaniker, lastbilschaufförer, butiksanställda, tidigare restaurang och receptionsanställda med mera.

”Vården skriker efter personal inom kommun och region. Vad kan kommunen och regionen erbjuda om vi tänkte till?”, skriver debattörerna.
”Vården skriker efter personal inom kommun och region. Vad kan kommunen och regionen erbjuda om vi tänkte till?”, skriver debattörerna.Foto: Claudio Bresciani/TT

Många utav kvinnorna skulle med enkelhet fångas upp av arbetsmarknaden, om de kunde språket. Som vi Moderater ser det är arbetslinjen grunden för att skapa ett samarbete mellan kommunen, individen och näringslivet. Korta utbildningar varvat med språkundervisning skapar en väg till egenförsörjning. Det finns kommuner som erbjuder en kortare utbildning för de som vill arbeta inom restaurang. De får lära sig hur det fungerar i Sverige varvat med språkundervisning. Hur omfattande svenska behöver en bilmekaniker eller en lastbilschaufför lära sig för att börja arbeta?

Annons

Vården skriker efter personal inom kommun och region. Vad kan kommunen och regionen erbjuda om vi tänkte till? Kortare vårdutbildning blandat med svenska för att kunna arbeta som vårdbiträde? Sofie Wiklund beskriver i Aftonbladet den 20 juni hur de skapade skräddarsydda utbildningar på 2-12 veckor för arbetslösa och försörjningsstödstagare. Med det lysande resultatet att 88 procent fick arbete efter utbildningen.

I Kronobergs län beskriver var tredje företagare att de får sänka produktionstakten för att de inte kan rekrytera! Avståndet till arbetsmarknaden är för stort! Hur kan vi minska den? Vilken politik som förs i Sverige, Region Kalmar och Nybro kommun gör skillnad!

Sverige behöver en politik som aktivt arbetar för att få ut de 700 000 medborgare som saknar arbete i egenförsörjning. En politik som tar de ukrainska kvinnorna, som befinner sig i Nybro, kunskap till fånga och lotsar dom ut till arbete.

En politik där lösningen inte är höjda skatter för att bekosta skola, sjukvård och omsorg.

Moderaterna i Nybro

Bernhard Neuman, 9 på Södra listan i regionvalet

Daniel Lindvall, 1 på Kommunlistan Nybro

Monica Ljungdahl 4 på södra listan i regionvalet

Annons
Annons
Annons
Annons