Annons

”Dammar har funnits i århundraden - de har gjort sitt”

Slutreplik i debatt om Hossmoåns framtid, tidigare inlägg 26 oktober och 3 november-
”Dammar som funnits i århundraden där nya naturtillstånd och livsmiljöer har skapats påstår Anders Jarl i en replik på min artikel.”
Debatt • Publicerad 9 november 2020 • Uppdaterad 10 november 2020
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"I Mörrumsån har man som i andra förutseende kommuner rivit ut Mariebergs kraftverk. Sportfisket genererar mer intäkter än ett uttjänt kraftverk.”Foto: Stina Sandström

Dammar som funnits i århundraden där nya naturtillstånd och livsmiljöer har skapats påstår Anders Jarl i en replik på min artikel. I den SOM-undersökning från 1999 som du refererar till visar sig det också att fler människor vill ha sol och vindkraft. Det glömde du.

Catch&Release är en fångstmetod som grundar sig på att fångstmannen kan välja om tex fisken är för liten eller stor. Då kan han släppa tillbaks den. Vad är oddsen att överleva tror du? Simma genom turbiner eller krokas av och återsättas?

Annons

I Sverige sportfiskar mer än 1,5 miljoner människor. Denna i din mening tveksamma sysselsättning omsätter cirka 5 miljarder kronor per år. Skulle ”naiva kommunpolitiker” missa tillfället att till sin kommun få sportfiskare från Tyskland, Danmark, Holland med flera? I Mörrumsån har man som i andra förutseende kommuner rivit ut Mariebergs kraftverk. Sportfisket genererar mer intäkter än ett uttjänt kraftverk.

En av de mest drabbade fiskarna är den hotade och rödlistade ålen. Man brukar säga att ”ålfiskarnas ålar hamnar på bordet medans kraftverkens hamnar på soptippen” och enligt

SLU hackas och lemlästas 140 ton ål /år i turbiner. Detta kallar du för nya naturtillstånd!

Dammar har funnits sedan århundraden. Absolut. De har gjort sitt. Nu är året 2020. Alternativ finns Sol och vindkraft byggs ut i en rasande fart.

Dags att återställa miljöerna efter år av misskötsel och lämna över till nästa generation som kommer att få uppleva strömmande vatten med forsar, fungerande lek och uppväxtområden och ekologisk mångfald! Inte enfald tack!

Runt om i Sverige dör massor av lax och öring i svampsjukdomar. Hossmoån och fler mindre vattendrag verkar klara sig bra. Dessa små åar är livsviktiga för reproduktion. Är det så svårt att få till fungerande fiskvägar? Att som du påstå att dammar skapar egna naturtillstånd med en ”egen” biologisk mångfald är inte trovärdigt.

Bättre kan ni!

Anders Elfström

Annons
Annons
Annons
Annons