Annons

"Dags för folkfest med vårystra kossor och surrande bin”

Kosläpp
Det är dags för en av vårens bästa traditioner. Runt om i landet samlas nu tusentals gamla och unga för att se kor skutta ut på grönbete
Debatt • Publicerad 6 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Kosläppen är inte bara en stund att samlas över mjölk, bullar och vårystra kossor. Det är också en möjlighet att se var maten vi äter kommer ifrån.”
"Kosläppen är inte bara en stund att samlas över mjölk, bullar och vårystra kossor. Det är också en möjlighet att se var maten vi äter kommer ifrån.”Foto: Jan Pettersson

För oss Arlabönder i Kalmar som får glädjen att vara med våra kor varje dag året om är det lika roligt att se besökarnas glädje över djuren och naturen på våra gårdar.

Kosläppen är inte bara en stund att samlas över mjölk, bullar och vårystra kossor. Det är också en möjlighet att se var maten vi äter kommer ifrån. Barnen kanske inte reflekterar över priserna i butikshyllan, men det gör nog många av oss vuxna. Jag tror därför att det är bra att komma ut på en bondgård. Dels för att se hur vi jobbar i harmoni med djur och natur. Men också för att förstå varför en liter mjölk kostar det den gör, samt vad du får och hur du bidrar när du väljer mejeriprodukter från oss svenska bönder.

Annons

Många saknar nog närheten till naturen i sin vardag. Enligt Statistiska centralbyråns levnadsundersökning uppger sex av tio svenskar att de är ute i skog och mark mindre än en gång i veckan. Samtidigt är vi alla beroende av moder jord varje dag, året om. Oavsett om du bor i en lägenhet i storstan, ett radhus i förorten eller på en gård ute på landet så är det naturen som sätter maten på bordet.

Förlust av värdefull natur och minskad biologisk mångfald är en av de största globala hållbarhetsutmaningarna. Utan fungerande ekosystem kollapsar vår matförsörjning och ekonomi. En viktig del av lösningen handlar om oss mjölkbönder och våra jordbruk.

På våra gårdar finns det åkrar och betesmarker som håller landskapen öppna och bidrar till bättre livsmiljöer för bin, humlor, fjärilar, småfåglar, insekter och växter. Utan våra betande djur skulle marker växa igen och Sverige skulle bli ett artfattigare land. Naturen, miljön och allt levande samarbetar och bidrar till att ekosystemen fungerar. Till exempel genom att insekter pollinerar växter, som i sin tur renar luften och att vatten renas naturligt genom olika jordlager i marken.

Bin och humlor, två pigga pollinerare, är livsviktiga för både oss människor, naturen och den svenska matproduktionen. Men färre blommor och förändringar i klimatet hotar våra vilda trädgårdsmästare.

För att uppmärksamma vikten av biologisk mångfald och de omistliga ekosystemen på våra betesmarker vill vi ta tillfället i akt och visa att alla kan bidra. Även om du inte har blommande ängar och hagar, stenrösen och knotiga gamla träd hemma hos dig kan du låta naturen ta plats i trädgården eller på balkongen. Men framför allt kan du gynna den biologiska mångfalden genom att välja mejeriprodukter från oss svenska bönder som fortsätter att vårda den artrika naturen i det svenska odlingslandskapet.

När vi i år bjuder in till kosläpp handlar det därför lika mycket om att fira in våren som att reflektera över vårt eget beroende av djuren och naturen för en hållbar svensk livsmedelsproduktion.

Ralf Johansson, Arlabonde i Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons