Annons

”Dags att göra tjänstepensionen mer flexibel och modern”

Tjänstepension
Idag är det inte möjligt att pausa utbetalningen av tjänstepensionen om du en gång har valt att den ska börja betalas ut.
Debatt • Publicerad 27 september 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Flexibiliteten i tjänstepensionssystemet behöver förändras och göras mer anpassat till verkligheten.”
”Flexibiliteten i tjänstepensionssystemet behöver förändras och göras mer anpassat till verkligheten.”Foto: Henrik Montgomery/TT

Flexibiliteten i tjänstepensionssystemet behöver förändras och göras mer anpassat till verkligheten. Det är dags för de lagstiftande politikerna i riksdagen att fatta beslutet som alla är överens om.

Grattis till dig som omfattas av tjänstepension! Det gör du som arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal eller hos en arbetsgivare som ändå valt att betala in till din framtida tjänstepension. Då är du garanterad en högre pension den dagen du väljer att avsluta ditt arbetsliv.

Annons

Men tänk om du ångrar dig och vill gå tillbaka och jobba ett par år till. Idag har Sveriges pensionärer möjlighet att pausa den allmänna pensionen om de skulle vilja jobba ett tag till. Det går däremot inte att pausa tjänstepensionen. Detta kan leda till att många pensionärer, som återgår till arbete, helt ovetandes riskerar att åka på en skattesmäll.

Arbetsmarknadens parter, pensionsgrupp och -myndighet med flera, inklusive de politiska partierna, är överens om att det ska vara möjligt att pausa tjänstepensionen. Det finns till och med ett färdigformulerat lagförslag för riksdagen att besluta om.

Trots detta lyfts inte frågan om ett mer modernt och flexibelt tjänstepensionssystem i den lagstiftande församlingen. Unionen och arbetsgivarparterna har tillsammans kommit överens om flexpensionen, som gör det möjligt att avsluta sitt arbetsliv på det sätt som passar individen bäst.

Nu måste det även bli möjligt att ångra sitt pensionsbeslut utan att straffas för det ekonomiskt. Alla är vinnare på den här förändringen. Individen kan leva det liv hen önskar med större välmående och bättre hälsa som följd, företagen får tillgång till viktig kompetens under längre tid och samhället i stort vinner på mer välmående såväl företag som individer.

Så vilken politiker eller vilket parti vågar plocka upp bollen och lägga den på riksdagens bord? Förslaget kommer att mötas av en i stort enig riksdag och hyllas av tacksamma pensionärer och företag.

Daniel Landin, regionordförande Unionen Småland

Magnus Sjöholm, regionchef Unionen Småland

Annons
Annons
Annons
Annons