Annons

”Dags att åtgärda de farliga buskörningar på Smålandsgatan”

Kommunpolitik i Nybro
På Smålandsgatans cykelvägar utspelar det sig dagligen en farlig lek. Buskörare ignorerar regler och riskerar livet för våra medborgare.
Debatt • Publicerad 17 januari 2024
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi måste skydda våra medborgare och särskilt de mest utsatta trafikanterna: våra cyklister och fotgängare, som ofta också är barn.”
”Vi måste skydda våra medborgare och särskilt de mest utsatta trafikanterna: våra cyklister och fotgängare, som ofta också är barn.”Foto: Jan Stenqvist

Flera invånare har flaggat för detta länge, utan att få gehör av kommunen. Måste vi verkligen invänta en allvarlig olycka innan det blir några åtgärder?

Buskörningen sker oavsett tid på dygnet, där bilister nonchalerar trafikreglerna för att kringgå farthinder. Resultatet är skrämmande och oacceptabelt. Nära dödsolyckor har inträffat, där cyklister i sista sekunden har tvingats kasta sig från vägen för att undvika kollisioner vid mer än ett tillfälle som vi ens vet om.

Annons

Det är både medlemmar i Sverigedemokraterna, boende på Smålandsgatan och andra medborgare, undertecknade bland annat, som blivit utsatta och några har även försökt lyfta upp frågan med konkreta förslag till ändringar till kommunen och politiker. Det här är inte bara en fara för cyklister, utan även för oss fotgängare och våra barn.

Som förslag har det efterfrågats att placera ut cementblock med reflexer längs vägen. Tyvärr har kommunens svar på kritiken och förslag varit tystnad eller halvhjärtade bortförklaringar.

Det är faktiskt helt oacceptabelt att vänta på en verklig tragedi innan nödvändiga åtgärder vidtas. Argumentet att det skulle vara svårt att ploga vid dessa cementblock håller inte.

Plogningen längs Smålandsgatan har varit undermålig hela vintern, så det är ingen ursäkt för att inte agera eftersom det ändå inte sköts. Förutom en gång då det faktiskt saltades efter klagomål.

Kommunen borde helt enkelt ta sitt ansvar och adressera en väldigt farlig situation. Vi måste skydda våra medborgare och särskilt de mest utsatta trafikanterna: våra cyklister och fotgängare, som ofta också är barn. Låt oss inte vänta tills något oåterkalleligt händer.

Vi behöver handling nu. Kommunen har cementblock, sätt ut dem och i värsta fall - ta bort dem vintertid om man ändå inte plogar cykelvägen, för då fyller de ändå ingen funktion.

Sverigedemokraterna uppmanar kommunen att omedelbart vidta åtgärder och lyssna på våra invånares röster. Innan det är för sent.

Liza Holmkvarn, gruppledare Sverigedemokraterna Nybro

Gabriella Eriksson, vice gruppledare Sverigedemokraterna Nybro

Annons
Annons
Annons
Annons