Annons

”CUF blundar för elkrisen och struntar i landsbygden”

Replik • Publicerad 9 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Varför inte undvika extra kostnader och olägenheter från början och satsa på kärnkraften?”, skriver debattörerna.Foto: unsplash.com

Replik på debattinlägget ”Vindkraften i Mönsterås ska ses med glädje – inte bitterhet”.

Vi, precis som CUF ser behovet av att ha olika fossilfria energikällor och vindkraften är en av dessa. Men när vanliga människor inte har råd att betala elräkningen och delar av Sverige riskerar att bli helt utan el så behöver vi en effektiv baskraft, och denna är kärnkraften.

Annons

Att attackera vissa invånare i Mönsterås och kalla dem bittra för att de inte vill ha 36 vindkraftverk på sin bakgård bidrar inte alls till en nyanserad debatt. Vindkraftverken stör djurlivet och det unika kulturlandskapet på landsbygden och detta är något som invånarna upplever varje dag.

CUF lyfter att man inte får se snett på vindkraften samtidigt som man gör många ogrundade och rent av felaktiga antaganden om kärnkraften. Man menar bland annat att “det tar upp väldigt mycket areal” att bygga kärnkraftverk. Detta stämmer inte eftersom ett kärnkraftverk endast upptar en bråkdel av arealen som de ca 1 000 vindkraftverk som hade behövts för att få samma effekt som ett enda kärnkraftverk. Dessa vindkraftverk har dessutom bara en livstid på cirka 15 år och kräver underhåll var sjätte månad. Samtidigt som de inte producerar el 24/7, likt ett kärnkraftverk. CUF menar också att saker som jodtabletter och information skulle kosta stora summor, men kostnaden för ett par tusen invånare skulle vara lägre än underhållet för ett enda vindkraftverk under sex månader.

CUF föreslår dessutom att lägga pengar på att ersätta de som påverkas negativt av den närliggande vindkraften. Så varför inte undvika extra kostnader och olägenheter från början och satsa på kärnkraften?

Andreas Salomonsson, ordförande i KDU Kalmar Län

Björn Östman, vice ordförande KD Mönsterås

Andréas Karlsson KD Mönsterås

Annons
Annons
Annons
Annons