Annons

"Centerpariets ostädade garderob”

Rikspolitik
Centerledaren Annie Lööf upprepar ständigt sitt mantra om att på inga villkor ha något att göra med ett parti som har " rasistiska rötter".
Debatt • Publicerad 8 april 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Med Annie Lööfs sätt att resonera borde också Centerpartiet vara diskvalificerat "att ha något att göra med". Något för kommande regeringar att ha i åtanke.”Foto: Anders Wiklund/TT

Hon bidrager därmed indirekt till att misstänkliggöra oppositionens demokratiska sinnelag.

Regeringens strategi är numera att på alla sätt chikanera oppositionen för dess vilja att glänta på SD-dörren. Oppositionen har nämligen sett en liten öppning till samarbete där.

Annons

Regeringen talar nu om 30-talets mörka moln inför nästa års val och att ett regimskifte skulle leda till en antidemokratisk utveckling och så vidare. Regeringen fruktar nästa val och alla medel tycks vara tillåtna. Desperationen är helt uppenbar.

Men nu åter till Annie Lööf. Hon borde akta sina ord med tanke på det egna partiets antecedentia. Sopa först rent framför egen dörr, lyder ett gammalt ordspråk. Annie Lööfs parti är det enda partiet i dagens riksdag som har haft rasism inskrivet i partiprogrammet. Mellan åren 1933 och 1946 (!) löd texten:

"Som en nationell uppgift framstår den svenska folkstammens bevarande mot inblandning av mindervärdiga utländska raselement samt motverkandet av invandring till Sverige av icke önskvärda flyktingar. Folkmaterialets bevarande och stärkande är en livsfråga för vår nationella utveckling ".

Dessa idéer kom inte abrupt. Bondeförbundet (första namnet) var för värnandet av den "svenska folkstammen " redan från början 1913.

En tongivande person i bonderörelsen hade till och med livlig kontakt med Julius Streicher, som senare blev chefredaktör för den nazistiska tidningen Der Stürmer.

Med Annie Lööfs sätt att resonera borde också Centerpartiet vara diskvalificerat "att ha något att göra med". Något för kommande regeringar att ha i åtanke.

Håkan Strålenstam (M)

Annons
Annons
Annons
Annons