Annons

C vill förnya arbetsrätten

I Sverige har vi just nu en lågkonjunktur. I spåren av en lågkonjunktur följer dessvärre arbetslöshet.
Debatt • Publicerad 1 mars 2012
I dag besöker Socialdemokraternas nya ledare, Stefan Löfven, Kalmar län. Om Stefan Löfven och Socialdemokraterna ska bli trovärdiga om jobben måste de nu presentera nya tankar, menar tre ledande C-politiker.
I dag besöker Socialdemokraternas nya ledare, Stefan Löfven, Kalmar län. Om Stefan Löfven och Socialdemokraterna ska bli trovärdiga om jobben måste de nu presentera nya tankar, menar tre ledande C-politiker.Foto: Scanpix

I december var arbetslösheten på 7,1 procent. Det stora bekymret är ungdomsarbetslösheten och att antalet människor som varit långvarigt arbetslösa har ökat. Vi har idag en ungdomsarbetslöshet som ligger över snittet för EU. Detta är en oacceptabel situation. Varför har det blivit så här? Höga ingångslöner, brister i utbildningssystemet och en stel arbetsrätt nämns ofta som orsaker. Alltså lämningar och system från en tid som vi har lämnat bakom oss. Vi kan inte leva kvar i ett system som skapats av en socialistisk regering med arbetsmarknadsåtgärder som inte fungerar på dagens arbetsmarknad, en arbetsrätt som inte matchar företagarnas behov och en stelbent arbetslöshetsförsäkring.

Därför anser Centerpartiet att det är dags att ta itu med dessa frågor ordentligt nu. Vår modell för en bra och fungerande arbetsmarknad bygger på fyra ben.

Annons

Flexibel och modern arbetsrätt

Starkare arbetslöshetsförsäkring

En aktiv arbetsmarknadspolitik

Lägre kostnader för att anställa

Arbetsrätten måste moderniseras, den är utformad efter hur samhället och företag såg ut på 1970-talet. Vi vill se en överenskommelse mellan arbetsmarknadens parter som lägger grunden för en ny modell som en modern lagstiftning kan byggas på. För företagens existens och arbetsplatsers varaktighet och i förlängningen tryggare jobb är kompetens en viktigare bedömningsgrund än anställningstid.

Arbetslöshetsförsäkringen måste moderniseras, A-kassa ska vara obligatorisk, och den ska ses som en omställningsersättning. Den ska vara högre än vad den är idag i början och senare trappas ner. Arbetsförmedlingen misslyckas i?dag med sitt uppdrag, den har utvecklats till att bli en kontrollmyndighet som kontrollerar den arbetssökande. Detta vill vi förändra genom att konkurrensutsätta arbetsförmedlingen. Vi menar att den som är arbetslös ska få en jobbpeng som den arbetslöse skall vara fri att använda i varje registrerad och godkänd arbetsförmedling. På det viset blir alla arbetslösa attraktiva för företag som vill arbeta med att förmedla jobb.

Nyckeln till att motverka och sänka arbetslösheten är att det finns jobb i företag och på arbetsplatser som vågar och vill anställa. Vi vill ha sänkta arbetsgivaravgifter. För löntagaren är det en dold skatt som inte syns – för arbetsgivare utgör den en stor del av lönekostnaden.

I ? dag besöker Socialdemokraternas nya ledare Kalmar län. Han säger att nu ska jobben bli en viktig fråga för dem igen. Det är bra, men vi undrar, är det möjligt: A tt med mer regleringar, borttagande av sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar, en återgång till den tidigare modellen för A-kassa och arbetsmarknadspolitik lösa de problem vi har? Det Löfven föreslår är en politik som redan tydligt misslyckats.

Vår politik leder till nya lösningar och nya vägar. Om Stefan Löfven och Socialdemokraterna ska bli trovärdiga om jobben måste de nu presentera nya tankar och förslag, inte repetera förlegade handlingsprogram från Palmes 1970-tal.

Anders Åkesson (C), riksdagsman

Annons

Christer Jonsson (C), landstingsråd

Ann Petersson (C)

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons