Annons

"Byggnadsarbetare i Kalmar län förtjänar en Knegarpension”

Arbetsmarknad
Sverige har för låga pensioner! Och pensionsoron är en tickande bomb som riskerar urholka förtroendet för hela vårt välfärdssystem. Nu måste politikerna se bortom partistriderna och enas kring ett nytt pensionssystem som ger alla som arbetat ett helt yrkesliv en rättvis pension.
Debatt • Publicerad 13 maj 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Pensionsfrågan avgörs i riksdagen men våra lokalpolitiker har ett ansvar att sätta press på sina partier och sina kollegor i Stockholm.”
”Pensionsfrågan avgörs i riksdagen men våra lokalpolitiker har ett ansvar att sätta press på sina partier och sina kollegor i Stockholm.”Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

När vi som företrädare för Byggnads träffar våra medlemmar är pensionerna ett ständigt återkommande samtalsämne. Gammal som ung, så gott som alla är oroliga för om pengarna ska räcka och om kroppen ska hålla.

Och inte undra på det. Den som är född 1953 får ungefär 45 procent av sin slutlön i allmän pension, och värre kommer det att bli för varje årskull. Den genomsnittliga allmänna pensionen är 13 200 kronor. För kvinnor är den endast 11 800 kronor. Över 300 000 äldre riskerar ett liv i fattigdom

Annons

I takt med att pensionerna sänks kommer också förslag om höjd pensionsålder. För en som arbetar i ett fysiskt krävande yrke är det närmast att liknas vid ett hån.

Vi har idag ett pensionssystem som är helt anpassat efter tjänstemän som sitter vid ett skrivbord och kan träna på lunchen. Det finns ingen kompensation eller skydd för de som arbetar i fysiskt krävande yrken och kanske till och med måste gå i pension i förtid för att kroppen säger ifrån.

När Byggnads gjorde en Novus-undersökning tidigare i våras visade den att hela 65 procent av LO-medlemmarna är oroliga för att få en låg pension.

Men inte nog med det, pensionsoron är närvarande i hela befolkningen. Hela 42 procent av samtliga 18–29-åringar känner oro inför storleken på sin pension. I en ålder där man ska starta upp sitt eget liv med bostad och familj börjar alltså nästan hälften oroa sig för sin ålderdom. Det är ovärdigt Sverige som välfärdsland!

Det måste synas i pensionskuvertet att man arbetat ett helt yrkesliv, även om lönen varit låg. Och den som arbetat i ett fysiskt yrke måste känna trygghet i att pensionen kommer räcka, även om ett slitsamt arbete lett till sjukskrivning.

Vi i Byggnads har tagit fram ett förslag på reformerat pensionssystem. Vi kallar det Knegarpension – en kompensation för hårt arbete. Det skulle ge högre pensioner till låg- och medelavlönade samt ett skydd för den som slitit ut sig på jobbet.

Dagens garantipension skulle bytas ut mot en grundpension där höjda pensionsinbetalningar ger högre pension för alla. Och de som är borta från sitt arbete på grund av sjukdom, föräldraskap eller arbetslöshet ska få sin pension baserad på sin lön och inte sin tillfälliga ersättning.

Pensionsfrågan avgörs i riksdagen men våra lokalpolitiker har ett ansvar att sätta press på sina partier och sina kollegor i Stockholm. Vi i Byggnads kommer att vara en blåslampa fram till valet 2022 och även efter det. Vi förväntar oss att våra lokalpolitiker vill vara en del i arbetet för att ge Kalmar Läns byggnadsarbetare ett pensionssystem de kan lita på.

Morgan Nyberg, Ordförande Byggnads Småland-Blekinge

Johan Lindholm, Förbundsordförande Byggnads

Annons
Annons
Annons
Annons