Annons

Bygg vidare på välfärden

Riksdagsvalet visade tydligt att det inte finns något mandat för stora återställare i politiken.
Debatt • Publicerad 25 september 2014

Väljarna röstade varken för skattehöjningar, stopp för valfrihet i välfärden eller fler regleringar på arbetsmarknaden. De allra flesta vill att Sverige ska fortsätta vara ett öppet och välkomnande land.

Sverige är i grunden är ett bra land. Vår välfärd är god, vi är bra på innovationer och vi har många duktiga företagare som skapar jobb.

Annons

Vi måste nu bygga vidare på vår välfärd i en föränderlig värld. Tempot och omfattningen i globaliseringen och teknikomvandlingen innebär både tuffa utmaningar och stora möjligheter.

Framgångsrika företag vässar hela tiden sin verksamhet. På motsvarande sätt måste politiker vässa förutsättningarna för företagande i Sverige. Deras ansvar är lagar och regler som är i takt med tiden och som stärker konkurrenskraften.

Sverige ska ha en välfärd i världsklass. Det kan vi klara, men bara om även konkurrenskraften är i världsklass. Det kräver förbättringar på en rad områden. Grunden är generellt goda förutsättningar för företag och företagsamma människor.

Hela utbildningskedjan, från grundskola till högskolor och universitet, behöver bli effektivare. Matchningen och samverkan mellan utbildning och företag måste bli bättre.

Företag behöver stabila grundförutsättningar. Här krävs både en fungerande infrastruktur med pålitliga transporter och en säker energiförsörjning.

Sverige ska vara ett attraktivt land för både företag och människor. Det förutsätter konkurrenskraftiga skatter.

Alla jobb behövs, oavsett om de är i tjänstesektorn eller industrin. I dag stängs många människor ute frånarbetsmarknaden. Om risken och kostnaden med att anställa minskar blir det fler som vågar, då blir jobben fler.

Vi kan inte förbereda oss för morgon­dagen genom att klamra oss fast vid det gamla. Istället måste vi utveckla och förbättra för att ta vara på de nya möjligheterna. Det är så vi skapar förutsättningar för morgondagens jobb och välstånd.

Eilon Fransson , tillförordnad regionchef, Svenskt Näringsliv

Carola Lemne , vd, Svenskt Näringsliv

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons