Annons

"Bristen på biomedicinska analytiker måste lösas”

Biomedicinska analytiker är en yrkesgrupp som under pandemin arbetat under hård press för att kunna förse vården med test- och analyskapacitet, något som inneburit allt från övertidstimmar, till stress, nedsatt koncentrationsförmåga och ångest.
Debatt • Publicerad 9 juni 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Att dessutom jobba i en arbetsmiljö som orsakar stress, nedsatt koncentrationsförmåga och med hög arbetsbelastning gör inte att yrket lockar mer.”
"Att dessutom jobba i en arbetsmiljö som orsakar stress, nedsatt koncentrationsförmåga och med hög arbetsbelastning gör inte att yrket lockar mer.”Foto: Helen Edvall

Detta bekräftas av en nyligen genomförd Novus-undersökning med 1 400 deltagande biomedicinska analytiker. Undersökningen visar även att 84 procent av de svarande upplever fysiska eller psykiska besvär på grund av hög arbetsbelastning.

Linnéuniversitet i Kalmar är ett av flera universitet och högskolor i Sverige som erbjuder en treårig utbildning till biomedicinsk analytiker. På deras hemsida står att ”det finns en brist på biomedicinska analytiker inom vården, vilket gör att möjligheterna till jobb efter examen är stora”. Och officiell statistik från databasen Kolada bekräftar en långvarig brist på legitimerad personal inom yrket. Men trots detta har Region Kalmar län bara ökat antalet regionanställda inom yrket med 1,6 procent under en tioårsperiod.

Annons

Enligt en rapport från SCB lönar det sig mindre att utbilda sig till biomedicinsk analytiker än att gå en treårig gymnasieutbildning med inriktning mot de traditionellt mer manliga yrkena. Även jämfört med andra högskoleutbildade, kvinnligt dominerande yrken inom regionen, ligger biomedicinska analytiker flera tusenlappar under. En undersköterska som väljer att ta studielån för att vidareutbilda sig till biomedicinsk analytiker, kommer aldrig tjäna in det lönemässigt. Att dessutom jobba i en arbetsmiljö som orsakar stress, nedsatt koncentrationsförmåga och med hög arbetsbelastning gör inte att yrket lockar mer.

Otillräckliga satsningar på våra biomedicinska analytiker i regionen kommer leda till att de söker sig utanför regionens offentliga vård till arbetsgivare som kan erbjuda bättre löneutveckling och sundare arbetsmiljö. Moderaterna och Kristdemokraterna i Region Kalmar län vill därför veta hur Regionen ska komma till bukt med bristen på biomedicinska analytiker, attrahera fler att utbilda sig inom yrket och om en garanterad anställning efter avslutade studier erbjuds färdiga biomedicinska analytiker?

Carl Dahlin (M), vice ordförande

Chatrine Pålsson Ahlgren (KD)

Kaj Holst (M)

Personalutskottet

Annons
Annons
Annons
Annons