GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bolund hånar den svenska modellen för kärnavfallet

Sverige är ett av få länder där det finns ett starkt stöd lokalt för hur kärnkraftens avfall hanteras. Förklaringen är den nära samverkan mellan staten, kommunerna, medborgarna och Svensk kärnbränslehantering som funnits sedan 1980-talet.
Debatt • Publicerad 20 juli 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi liberaler förväntar oss att regeringen tar ansvar för kärnbränslet och för elförsörjningen och att man respekterar Oskarshamns kommun och den svenska modellen”, skriver Joar Forsell och Mathias Karlsson.
”Vi liberaler förväntar oss att regeringen tar ansvar för kärnbränslet och för elförsörjningen och att man respekterar Oskarshamns kommun och den svenska modellen”, skriver Joar Forsell och Mathias Karlsson.
Foto: Adam Ihse/TT

I alla länder där man från statens eller industrins sida har försökt tvinga på människor radioaktivt avfall har man misslyckats, så även i Sverige. Utan stöd från människorna som berörs går det inte att etablera vare sig slutförvar eller inkapslingsanläggningar.

Det är mot den här bakgrunden mycket oroande att miljöminister Bolund nu föreslår att den svenska modellen ska rivas upp. Han vill bryta isär ansökan om slutförvarssystemet för att hantera den utökade kapaciteten i Clab separat. Det har varit välkänt för ministern att Oskarshamns kommun motsätter sig det. Kommunens linje har hela tiden varit att arbetet med slutförvaret måste drivas framåt för att inte mellanlagringen i Clab ska bli ett slutförvar. Men Bolund har framhärdat.

Bakgrunden är givetvis Miljöpartiets motstånd mot kärnkraften. Allt är klart för regeringens beslut att tillåta bygget av slutförvaret i Forsmark. Men, ett sådant beslut skulle ”lösa” det viktigaste av de problem Mp tillskriver kärnkraften. Bolund behöver kärnavfallet att peka på som ett argument mot kärnkraften som sådan. För honom är det ointressant att det finns en säker lösning för hur avfallet ska hanteras. Om slutförvaret och Clink byggs bevisar det att Miljöpartiet har haft fel hela tiden. Att partiet dessutom sitter i den regering som fattar beslutet gör givetvis inte saken enklare för Bolund.

Men om inte kapaciteten i Clab ökas blir det snart full. Reaktorerna kan då inte laddas med nytt bränsle. Forsmark 2 tvingas stoppa sommaren 2024, Ringhals 3 och 4 sommaren efter. Det skulle ge en situation i kraftsystemet som vi inte kommer att kunna hantera.

Vi liberaler har gång på gång försökt få Bolund, och före honom Isabella Lövin, att förklara varför ärendet tar sådan tid och varför man inte lägger fram ärendet för beslut. Om regeringen har upptäckt något som är oklart borde frågan rimligen skickas tillbaka till expertmyndigheterna. Men, får inga svar.

Egentligen är det här ett enkelt tillståndsärende då alla instanser har gett klartecken. Regeringen har inga skäl att säga nej eller att dröja med sitt beslut. Det är därmed uppenbart att det handlar om att försöka fördröja frågan så mycket det går.

Vi liberaler förväntar oss att regeringen tar ansvar för kärnbränslet och för elförsörjningen och att man respekterar Oskarshamns kommun och den svenska modellen. Regeringen måste fatta ett beslut om hela ansökan före utgången av augusti.

Joar Forssell (L), energi- och klimatpolitisk talesperson

Mathias Karlsson (L), gruppledare Oskarshamn

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer