Annons

”Biogasbilar ska främjas - inte motarbetas”

Klimatpolitik
Region Kalmar län är efter upphandlingen av servicetrafik helt fossilbränslefri inom kollektivtrafiken med vägfordon.
Publicerad 4 juni 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det som beslutas i EU påverkar det som görs lokalt. Gör om gör rätt! Även biogasbilar är ett bra miljöval!”
"Det som beslutas i EU påverkar det som görs lokalt. Gör om gör rätt! Även biogasbilar är ett bra miljöval!”Foto: Claudio Bresciani/TT

De flesta fordonen drivs med biogasbränsle och efter 2025 kommer de nya tågen och andra satsningar möjliggöra att även den regionala tågtrafiken är fossilbränslefri.

Många satsningar görs i Kalmar län men även i övriga landet för att nå Sveriges miljömål. Biogasanläggningar och tankställen har byggts upp. Upphandlingar där biogas och el är avgörande. I Sverige mäts växhusutsläppen efter livscykeln och de visar att biogas, el och HVO anger likvärdiga och låga utsläpp. I EU mäts utsläppen på vad som kommer ut ur avgasröret. Oavsett om elbilen drivs av el som kommer från kolkraft.

Annons

Nu lägger regeringen förslag på att ändra miljöbilsdefinition efter ett nytt EU-direktiv. Det innebär att biogasbilar inte längre ska räknas som miljöbilar. Något som ger enorma bakslag för regionerna, kommunerna och för alla som satsar på omställning för bättre miljö och klimat. Går förslaget igenom krävs det stora satsningar på laddinfrastruktur och igen nya fordon.

Det som beslutas i EU påverkar det som görs lokalt. Gör om gör rätt! Även biogasbilar är ett bra miljöval!

Linda Fleetwood, oppositionsråd

Lena Granath

Vänsterpartiet Region Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons