Annons

”Beröva inte de äldres röst - förstärk den”

Kommunpolitik i Oskarshamn
I Oskarshamn står vi vid en kritisk punkt där majoriteten hotar med nedläggning av det kommunala pensionärsrådet. Tack vare Kristdemokraterna har detta stoppats.
Debatt • Publicerad 29 november 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att överväga nedläggning i en tid när äldres delaktighet behövs mer än någonsin anser även vi är provocerande”
”Att överväga nedläggning i en tid när äldres delaktighet behövs mer än någonsin anser även vi är provocerande”Foto: Roger Carlsson

Nu är det dags att förstå varför detta råd är så viktigt. Pensionärsorganisationerna har gemensamt skrivit ett brev till kommunen som reaktion på förslaget att lägga ned rådet.

Pensionärsorganisationerna har framhållit två centrala aspekter. För det första finns en framgångsrik modell i många kommuner, skapad för att öka äldres inflytande och motverka minskad kontakt efter kommunsammanslagningar.

Annons

Att överväga nedläggning i en tid när äldres delaktighet behövs mer än någonsin anser även vi är provocerande.

För det andra ger pensionärsrådet möjligheter till ökad demokratisk påverkan. Det är en plattform där äldres kompetens och engagemang kan samverka med politiker och förvaltning för att hitta de bästa lösningarna på framtidens utmaningar.

Seniorernas synpunkter på KPR:s framgång bygger på tre viktiga punkter: årsplaner för strategiska frågor, politisk vilja att använda rådet, och möjligheten för pensionärsledamöter att vara aktiva i beslutsprocessen. Dessutom är övervakning av frågor som offentlig upphandling, personalkontinuitet, digital utveckling och hälsofrämjande åtgärder centrala för att skapa ett inkluderande samhälle.

Låt oss se till att våra pensionärer i Oskarshamn känner fortsatta möjligheter till inflytande, att detta dessutom inte bara behålls utan stärks. Det är en investering i en framtid där erfarenhet och visdom spelar en central roll i utformningen av vårt samhälle.

Ingemar Lennartsson (KD), ledamot kommunstyrelsen, gruppledare kommunfullmäktige

Rebecka Englund (KD), ersättare ledamot kommunstyrelsen, vice gruppledare Kommunfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons