Annons

"Bättre stöd till besöksnäringen brådskar”

Turism
Sommaren närmar sig och länets besöksnäring håller andan: En sommar till med en pandemi och stränga rekommendationer – hur ska det gå?
Debatt • Publicerad 24 maj 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det brinner i knutarna om regionen ska hinna ta ansvar för att stötta besöksnäringen genom en minst sagt utmanande sommar.”
"Det brinner i knutarna om regionen ska hinna ta ansvar för att stötta besöksnäringen genom en minst sagt utmanande sommar.”Foto: Anna-Lena Karlsson

I Vimmerby kommun drabbades besöksnäringen särskilt hårt förra sommaren när Astrid Lindgrens Värld stängde, samtidigt som det fanns andra kommuner i länet som klarade sig förhållandevis bättre.

Bokningsläget var tidigare i våras lägre jämfört med samma tidpunkt förra året, som i sin tur naturligtvis var ännu lägre än 2019 samma tidpunkt. Konkurrensen från andra delar av landet är stenhård, men om människor avvaktar in i det sista på grund av det osäkra läget, är det fortfarande möjligt att locka fler besökare till vårt län genom marknadsföring. Regionen behöver ta sitt ansvar för detta.

Annons

Därför har vi moderater lämnat in en motion där vi förslår att regionen skyndsamt tar fram ett slags digital ”En väg in”-lösning som samlar information om länets besöksmål på ett enda ställe. Denna hemsida och/eller app kan regionen sedan marknadsföra via sina egna kanaler för att locka hit fler inhemska turister i sommar. Liknande lösningar lanserades snabbt på andra håll i landet redan förra sommaren.

Vi kan enkelt föreställa oss regionmajoritetens invändningar: det hinns inte med till sommaren. Det har vi försökt förr, men det rann ut i sanden. Kalmar län saknar ett gemensamt varumärke som drar. Som exempel.

Men: Regionen har nyligen lanserat uppmärksammade hemsidan www.flyttahit.nu som riktar sig till människor som överväger att flytta till länet permanent; varför inte något liknande för tillfälliga besökare? Man kan tänka sig en provisorisk lösning redan i sommar, som sedan vidareutvecklas. Att regionen tidigare har misslyckats är ingen ursäkt för att inte göra ett nytt försök. Särskilt inte i nuvarande besvärliga läge för besöksnäringen och med tanke på hur tekniken har utvecklats.

Politik är att vilja, och där det finns en vilja finner man allt som oftast en väg. Om majoriteten inte anser att det finns tid att behandla och bifalla vår motion innan sommaren, skulle vi bli lika glada om man istället och så snabbt som möjligt gav i uppdrag åt regionens tjänstepersoner att redan nu börja jobba på en lösning i enlighet med motionens innehåll.

Det brinner i knutarna om regionen ska hinna ta ansvar för att stötta besöksnäringen genom en minst sagt utmanande sommar.

Monica Ljungdahl (M)

Åke Bergh (M)

Kaj Holst (M)

Eddie Forsman (M)

Malin Sjölander (M)

Pär-Gustav Johansson (M)

Annons
Annons
Annons
Annons