Annons

"Barnen och bygden förtjänar en demokratisk process”

Kommunpolitik i Högsby
Den politiska majoriteten i Högsby, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet, försöker nu blixtsnabbt montera ned skolverksamheten i Ruda och Långemåla.
Debatt • Publicerad 6 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Den politiska majoritetens taktik är tydlig: de vill agera snabbt så att ett beslut kan fattas innan något folkligt motstånd hinner formas.”
"Den politiska majoritetens taktik är tydlig: de vill agera snabbt så att ett beslut kan fattas innan något folkligt motstånd hinner formas.”Foto: Erika Wiman Snäll

Enligt deras förslag som snart kommer behandlas i kommunstyrelsen ska eleverna i årskurs 4 och 5 på Ruda skola börja bussas till Fröviskolan med start redan i höst. Lindens förskola i Långemåla "flyttas" till Ruda skola. I klartext ska förskolan alltså läggas ned.

Att S, C och V har bråttom är tydligt. Inför att ärendena skulle behandlas i Utbildningsutskottet fanns inga handlingar utskickade. Ledamöterna fick en muntlig dragning på sittande möte. När vår representant i utskottet ville reservera sig emot beslutet blev hon i efterhand utskälld av Centerns nye ordförande. Nu har majoriteten kallat till ett extra möte med kommunstyrelsen för att klubba igenom beslutet så snabbt som möjligt.

Annons

Den politiska majoritetens taktik är tydlig: de vill agera snabbt så att ett beslut kan fattas innan något folkligt motstånd hinner formas. Utbildningsutskottets ordförande säger i en OT-intervju att de vill ha ett snabbt beslut ”för vi skulle tjäna mycket på att eleverna placeras på Fröviskolan”. Kommunen kan tjäna pengar, då blir det bråttom. Men vad blir kostnaden för eleverna & samhället?

Kristdemokraterna kräver att:

# Kommunen för en dialog med föräldrarna i Långemåla och Ruda innan beslut tas. Beslutet bör dessutom föregås av en politisk diskussion om skolverksamheten i kommunen som helhet.

# Ärendet är av principiell betydelse för kommunens utveckling generellt, men också för barnen och Ruda/Långemåla specifikt. Därför bör ärendet - i enlighet med kommunallagen - avgöras i kommunfullmäktige, där det finns en bredare demokratisk representation.

De här besluten rör våra barns framtid. De ska inte hastas fram eller smusslas undan. Låt processen ske öppet och i god demokratisk ordning. Vi vädjar till den politiska majoriteten: Ta er tiden att lyssna på föräldrar och föreningsliv samt att utreda frågorna ordentligt. Se inte bara till vad kommunen kan spara utan också vad kostnaden blir för barnen, deras familjer och bygden.

Carl-Wiktor Svensson (KD), vice ordförande kommunfullmäktige Högsby kommun

Annons
Annons
Annons
Annons