Annons

Åtta steg mot ett bättre näringslivsklimat i Oskarshamn

Debatt • Publicerad 7 september 2006

Gång på gång redovisas i media hur Oskarshamns kommun är ute i kommunallagens tassemarker och bedriver verksamhet som konkurrerar med näringslivet. Det har varit frågan om att driva hotell, gym, entreprenader och nu senast att sälja restaurangtjänster. I samtliga fall rör det sig om otillbörlig konkurrens gentemot småföretag.

När kritik har framförts av företagare, har kommunens socialdemokratiska ledning antingen förnekat problemet eller visat en ofattbart nedsättande attityd. Det är inte konstigt att många företagare hellre tiger och knyter näven i byxfickan än att de höjer rösten och protesterar när de får ett sådant bemötande som S-ledningen ger.

Annons

Kristdemokraterna och alliansen värnar om småföretagaren och hans eller hennes rätt att bedriva sin verksamhet utan att riskera att kommunen skall vara en av konkurrenterna på marknaden. Företagaren har fullt sjå att klara sin ekonomi och sitt uppehälle utan att behöva konkurrera med en skattefinansierad verksamhet. Därför har vi i kristdemokraterna tagit fram ett åtta punkters program för ett bättre näringslivsklimat i Oskarshamn. Vi garanterar att vi skall driva detta program med full kraft för att det skall genomföras så snart som möjligt. De åtta stegen är:

l Oskarshamns kommun skall ha en kompetent och kunnig politiker som ansvarar för näringslivsfrågorna.

l Kommunen skall inrätta en företagslots, en servicefunktion som underlättar för företagen att snabbt komma till rätt förvaltning, till rätt tjänsteman och till rätt besked. Ett telefonnummer – en dörr in!

l Alla verksamheter som kan konkurrensutsättas skall kartläggas.

l Mer av kommunens verksamhet skall bedrivas i konkurrens genom offentlig upphandling.

l Kommunal verksamhet som bedrivs i strid med kommunallagen och som konkurrerar med näringslivet skall upphöra.

l Ett lokalt konkurrensråd med företrädare för näringslivet och kommunen skall inrättas för att bevaka och granska konkurrensfrågor och upphandlingsärenden.

l Ett näringslivsråd skall inrättas där kommunen och näringslivet tillsammans arbetar med de långsiktiga strategiska frågorna.

l En tjänstegaranti införs. Som företagare skall du veta vilken service som du kan få, vad det kostar och inom vilken tid du kan få ett besked. Klarar inte kommunen uppgiften skall du inte behöva betala för den service du inte har fått.

Med detta åtgärdspaket kommer Oskarshamns näringsliv snabbt att uppleva ett mycket bättre näringslivsklimat än det som socialdemokraterna med stöd av vänstern lyckats förstöra.

Annons

Klaus Leidecker

Kristdemokraterna

Gör duttarna i början av de åtta styckena till prickar/PD

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons