GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Att svinga vilt mot vindkraften har alltså inte ens förankring i det egna partiet”

När Niklas Wykman skriver att det omedelbart borde byggas kärnkraft för att sänka elpriserna är det inte bara en artikel full med faktafel, det är också en politik som inte är förankrad i det egna partiet.
Debatt • Publicerad tisdag 07:00
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

De höga elpriserna i Södra Sverige är ett problem. Så långt är vi helt överens. De priser vi sett är dock inte i närheten av det som skulle behövas, varje dag, året runt, för att finansiera ny kärnkraft. Det nämns också att det tar ett decennium att bygga ny kärnkraft. Förutom att det är en glädjekalkyl om västerländska arbetsmiljö- och säkerhetskrav ska följas, betyder det också att de nuvarande elpriserna ska bestå i minst ett decennium, under tiden det byggs.

Riksdagsman Anders Åkesson (C).
Riksdagsman Anders Åkesson (C).
Foto: Sofia Hedman

När vi i vanliga fall lyssnar på moderaternas talesperson i energifrågor, Lars Hjälmered burkar han påtala att all tillkommande kraft behövs. Såväl vindkraft som kärnkraft. Att svinga vilt mot vindkraften på det sätt Wykman gör, har alltså inte ens förankring i det egna partiet. Det har inte heller uppbackning av de bolag som väntas använda elen. De har tre krav för att vara intresserade.

Elen ska byggas snabbt, vara billig och vara förnybar. De kan inte vänta ett decennium, de kan inte ta kärnkraftens dyra kostnader och deras kunder vill ha förnybar el. 

Centerpartiet har istället förslag som kan sänka elfakturan redan i vinter. Snabbast är energieffektivisering.

”Att svinga vilt mot vindkraften på det sätt Wykman gör, har alltså inte ens förankring i det egna partiet”, skriver debattörerna.
”Att svinga vilt mot vindkraften på det sätt Wykman gör, har alltså inte ens förankring i det egna partiet”, skriver debattörerna.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det gröna avdrag för privatpersoner som sätter upp solceller, som Centerpartiet har drivit igenom, har gjort succé. Att vidga avdraget till investeringar i energieffektivisering skulle sänka kostnaden människor behöver betala för att få el till sina bostäder.

Centerpartiet vill också se generösare avskrivningsregler för företag som energieffektiviserar. Det sänker fakturorna och ger mer el över till andra. En tydlig win-win där förslagen kan röstas igenom redan i höst och få effekt till vintern.

Nästan lika snabbt och kanske än mer effektivt är avskaffandet av solskatten, det största hindret för utökad utbyggnad av solel i Sverige. Med många soltimmar är just södra Sverige särskilt lämpat för mer solel och även på vintern ger varje extra kilowattimme stor betydelse för elpriset. 

Vi vet också att det behövs betydande mängder tillkommande kraft. Det finns enorma mängder ansökningar om att få bygga havsbaserad vindkraft. När moderater runt om i Sverige säger nej till den dömer de också södra Sverige till höga elpriser för lång tid framöver.

Rickard Nordin (C), Klimat- och Energipolitisk talesperson

Anders Åkesson (C) , 
Riksdagsledamot Kalmar län

***

Fler debattartiklar i ämnet:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.